Нова вакцина від СOVID-19 виявилася ефективною на 90%

18:15, 09.11.2020
Нова вакцина від СOVID-19 виявилася ефективною на 90%

Виробник буде збирати інформацію про безпеку та ефективність вакцини до середини листопада.

Проміжний аналіз дослідження вакцини від Pfizer та BioNTech перевершив очікування більшості експертів. Вакцина виявилася ефективною на 90%.

 

Проміжні результати третьої масштабної фази випробувань показали чудові результати., заявили представники компанії Pfizer і партнера BioNTech у понеділок, 9 листопада, повідомляє видання New York Times.

 

"Потенційний кандидат на набуття статусу вакцини показав свою ефективність у запобіганні зараженню COVID-19 більш ніж на 90%", - йдеться у джерелі.

 

Третя фаза випробувань почалася 27 липня. Так, дослідники заявили, що серед всіх учасників (43 538 – вакциновані і ті, хто приймав плацебо) захворіло лише 94 людини. Зважаючи на ці результати, вчені вважають, що вакцина є ефективною на 90%.

 

Випробування продовжуватимуть до того часу, поки не зареєструють 164 підтверджених випадки зараження коронавірусом.


Повний цикл вакцинації складає 28 днів. Вчені не зафіксували серйозних побічних ефектів.  Наразі невідомо, як довго діє вакцина.


Вакцина однаково добре захищає людей різного етнічного походження.

 

"Сьогодні великий день для науки і людства. Перші результати нашого дослідження вакцини проти COVID-19, а саме третьої фази, попередньо підтверджують її ефективність", - сказав головний виконавчий директор Pfizer Альберт Бурла.

 

Виробник буде збирати інформацію про безпеку та ефективність вакцини до середини листопада. Згодом це передадуть в Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів США. Якщо вакцина буде схвалена, люди зможуть отримати перші дози вже до кінця 2020 року, що, безумовно, є історичним рекордом!

 

Так, міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна веде переговори про закупівлю з п'ятьма передовими розробниками вакцини проти COVID-19: Moderna, Sinovac, Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca; а також із китайським виробником.

 

Як повідомляла УМ, Верховній Раді 4 листопада зареєстрували законопроєкт, який має спростити процедуру для вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів.

 

З ухваленням цього закону Україна зможе долучитися до клінічних випробувань, а відтак – до 50 тисяч українців зможуть отримати доступ до вакцини вже в найближчі місяці.