Коронавірус: Степанов закликає українців не нехтувати життям і здоров’ям

09:30, 09.10.2020
Коронавірус: Степанов закликає українців не нехтувати життям і здоров’ям

Навантаження на лікарні і медиків збільшується під час пандемії щодня. (Фото з ФБ-сторінки Максима Степанова)

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов звернувся до українців із закликом не нехтувати життям та здоров‘ям та порівняв ситуацію з поширенням коронавірусу в Україні з тією, що була в Іспанії та Італії весною цього року.

 

Як повідомляє «Україна молода», згідно з даними РНБО, в Україні встановлено черговий антирекорд: 5 804 випадки захворювання на COVID-19 виявили за попередню добу 8 жовтня.

 

При цьому, померли від ускладнень 89 хворих, одужали 2 417 пацієнтів, інформує РНБО у п’ятницю вранці.

 

«Подібна ситуація була навесні в Іспанії та Італії. І навіть медичні системи розвинених європейських країн не витримували навантаження, всі ми бачили ті шокуючі кадри», - наголосив Максим Степанов напередодні.

 

За його словами, вся система влади та МОЗ вже понад пів року працює над тим, щоб мінімізувати наслідки епідемії. За цей час відновлено роботу лабораторій, які з 200 тестів на добу у квітні зараз проводять по 34 тисячі; втричі збільшено кількість ліжок у лікарнях — з 12 до 37 тисяч, визначено й опрацьовано протоколи лікування.

 

«Навесні соцмережами ширилися флешмоби з підтримки медиків. Проте зараз ситуація значно гірша, і це той самий момент, коли лікарі набагато більше потребують підтримки. Йдеться не про флешмоби. А про наше відповідальне ставлення до правил безпеки, щоб уповільнити розповсюдження захворювання, чим зменшити навантаження на лікарні та медиків», - додав керівник МОЗ.

 

Зазначимо, що минулого четверга, у Харківській області зафіксовано 630 нових випадків, без летальних. У Києві — 567 нових випадків, 10 летальних. Крім того, у Київській області — 199 випадків захворювання, 8 осіб померли.

 

В Одеській області — 403 випадки, 2 летальних. У Хмельницькій області — 330 нових випадків, 7 летальних. У Дніпропетровській області — 307 нових випадків, 12 летальних.

 

Зараз хворіють через коронавірус 135 109 жителів України. Одужали вже 110 650 осіб, померли 4 779 хворих з усіх 250 538 виявлених за час пандемії, тобто з початку березня.

 

Як повідомляла "УМ", днями у Міністерстві охорони здоров`я прогнозували, що до кінця цього тижня в Україні буде понад п'ять тисяч хворих коронавірусом за добу.
 
 
Спалах коронавірусу зафіксовано в Університеті Шевченка, який перейшов на дистанційне навчання.