В Україні вперше видалили з грудної клітки пухлину вагою 4,5 кг

13:53, 19.09.2020
В Україні вперше видалили з грудної клітки пухлину вагою 4,5 кг

Операцію, яка тривала 12 годин, 66-річній Тетяні Вигонській зробили безкоштовно

Лікарі клініки «Феофанія» провели унікальну операцію, під час якої видалили з грудної клітки пацієнтки пухлину вагою 4,5 кг. Це перша така операція в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Офісу президента у Facebook.

 

Операцію, яка тривала 12 годин, 66-річній Тетяні Вигонській зробили безкоштовно. У ній брали участь 30 фахівців. Вартість операції з урахуванням апаратури, препаратів та донорської крові становить близько 1 млн грн.

 

«Складність операції полягає в тому, що, по-перше, тяжкий соматичний загальний стан пацієнтки — локалізація пухлини непроста, є небезпека великої крововтрати, пошкодження легень та зупинки серця. По-друге, технічно складно. Мають бути одночасно зібрані відповідні спеціалісти та необхідне обладнання», — розповів головний лікар «Феофанії» Ігор Семенів.

 

Під час видалення пухлини використовували апарат ЕКМО. Він фактично виконує функції легень і серця.

На изображении может находиться: один или несколько человек и в помещении

 

Заступник головного лікаря з медичної частини Андрій Строкань, який брав участь в операції, розповів, що в пацієнтки двічі під час операції зупинялося серце.

 

Фахівці не давали жінці жодних прогнозів. Майже тиждень після операції стан хворої був тяжкий — п’ять днів її підтримував апарат ЕКМО. Нині вона самостійно дихає та вже виходила надвір.


Тетяна Вигонська дізналася про пухлину в легенях три роки тому, але через брак коштів відмовлялася від лікування. У травні вона відчула сильну задишку та слабкість. Під час обстеження їй поставили діагноз — солітарна фіброзна пухлина правого гемітораксу Довідка

На изображении может находиться: 1 человек, стоит и в помещении

 

Новоутворення було таким великим, що зрослося, затиснуло праву легеню й давило на ліву легеню та серце. Через розмір пухлини місцеві лікарі відмовлялись оперувати жінку.