Коронавірус: вчені з Гонконгу довели можливість повторного інфікування

11:04, 25.08.2020
Коронавірус: вчені з Гонконгу довели можливість повторного інфікування

Вчені з Гонконгу повторно виявили коронавірус у чоловіка, коли той повернувся з Іспанії.

Вчені-дослідники з Гонконзького університету заявили про перший підтверджений випадок повторного інфікування коронавірусом.

 

Як передає «Україна молода» про це пише The New York Times з посиланням на дослідження, яке опинилося в руках журналістів, і яке має бути опубліковане в журналі linical Infectious Diseases.

 

Зазначається, що у 33-річного чоловіка виявили COVID-19 через 4,5 місяця після першого інфікування. Вперше у пацієнта були легкі симптоми хвороби, нині їх взагалі немає.

 

За словами вчених, повторно коронавірус у чоловіка виявили, коли той повернувся з Іспанії. Результати досліджень доводять, що заразився він саме COVID-19, який потрапив в його організм нещодавно в Європі.

 

Раніше лікарі повідомляли про декілька випадків ймовірного повторного інфікування коронавірусом у США та інших країнах, але жоден з них не був підтверджений дослідженнями. Відомо, що люди, які одужали, виділяють вірусні частки протягом тижнів, що може призвести до позитивного результату тесту за відсутності вірусу в організмі.

 

Але дослідники з Гонконгу тепер дослідили віруси з обидвох епізодів захворювання і виявили відмінності між ними, що дозволяє припускати, що пацієнт заразився повторно.

 

Нове дослідження викликає занепокоєння, оскільки це означає, що імунітет до коронавірусу в деяких людей може зберігатися лише декілька місяців. Це має велике значення для розробки вакцин.

 

Цей випадок, ймовірно, матиме велике значення для вчених, які працюють над методами лікування з використанням антитіл від пацієнтів, що одужали, а також для тих, хто намагається розробити безпечну і ефективну вакцину.

 

Епідеміолог Джеффрі Шаман з Колумбійського університету запевнив The New York Times, що нове дослідження поки не повинне викликати надмірної тривоги, оскільки нині виявили лише один факт повторного зараження. Однак уточнив, що все ж ризик знову інфікуватися існує.

 

Імунолог з Єльського університету Аккіто Івасакі, яка ознайомилася з дослідженням за запитом The New York Times, ще більш оптимістична. Вона каже, що у чоловіка, який повторно захворів, не було антитіл після першого зараження, але вони вироблялися після другого. Івасакі зазначила, що імунітет буде формуватися при кожному контакті з коронавірусом саме таким чином.

 

Наразі у світі розробляють понад 100 вакцин від коронавірусу. Жодна з них поки не має доведеної ефективності в лікуванні коронавірусної хвороби. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у найкращому випадку готова вакцина з'явиться до кінця 2020-го.

 

Як повідомляла "УМ", мер Києва Віталій Кличко неабияк стурбований різким зростанням кількості нових випадків захворювання на коронавірус у столиці в останні дні.