Зрив медреформи стане реваншем ексрегіоналів - активісти

14:56, 23.07.2020
Зрив медреформи стане реваншем ексрегіоналів - активісти

40% українців не підтримують продовження медичної реформи, а 32% зізналися, що не мають думки про це, адже погано розбираються у темі.

 

Як інформує УМ, про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології .

 

25% респондентів відповіли, що підтримують продовження другого етапу медичної реформи, 32% сказали, що вони мало знають про це і у них немає сформованої думки на цей рахунок. 4% відмовилися від відповіді, або вагалися.

 

Додамо, що Конституційний суд розглядає подання про конституційність закону "Про медичну реформу". Якщо закон визнають неконституційним – реформу скасують. Активісти побоюються, що таке рішення суду стане абсолютним реваншем ексрегіоналів.

 

Голова Координаційної ради благодійної організації "100% життя" Дмитро Шерембей вважає: якщо реформу визнають неконституційною – "це буде соціальний колапс". 

 

Віе пояснив, що понад 25 тисяч лікарів сімейної практики зараз мають зарплату від 15 до 26 тисяч завдяки реформі. Вона одразу анулюються. Повернеться рабська вертикальна система підкорення. По суті, головні лікарі стануть "власниками" інших лікарів. Понад 30 мільйонів людей, які вже підписали декларації й отримують медикаменти за системою "Є ліки" й загалом усі послуги, які сплачувала держава – усе це анулюється.

 

"У такий спосіб, ми повертаємося в Радянський Союз, тільки гірше. Тому що, коли посередині року трапляється такий обвал – це, по суті, соціальний вибух. Його, ймовірно, робити навмисне перед місцевими виборами. І загалом для того, щоби розхитати ситуацію в Україні. Важливо, що за цим "терактом" стоїть "Партія регіонів", – наголосив Шерембей.


Він вважає, що саме вони хочуть повернути "корупційне корито", з якого вони за рік отримували від 50 до 60 мільярдів тіньових платежів. Тому, саме "Партія регіонів" втратила це "корито" в результаті реформи, бо вже не потрібно платити ніяких хабарів.

 

"Зараз вони роблять усе можливе, щоби це повернути і створити соціальну напругу", - сказав Шерембей.


Додамо, що під поданням до суду підписались 59 депутатів, серед яких ексрегіонали Тетяна Бахтєєва, Нестор Шуфрич та Михайло Добкін.

 

Другий етап розпочався 1 квітня, він передбачав реформування вторинної ланки. Але його заблокували. Після критики прихильників змін у Кабміні почали говорити, що реформу продовжать, але зі змінами, які насамперед стосуються фінансування.

 

Як повідомляла УМ, водночас, 5 квітня низка депутатів заявила, шо керівництво держави вирішило скасувати другий етап медичної реформи. Детальніше читайте у матеріалі УМ "Безкоштовних пологів не буде". 

 

Пізніше рем’єр-міністр Денис Шмигаль 6 травня під час засідання уряду заявив, що медреформу завершать і вона має дати результат.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про пропозицію від Офісу президента приєднатися до роботи Національної ради з питань реформ.