Дитячий омбудсмен Кулеба хоче заборонити сурогатне материнство

13:24, 15.05.2020
Дитячий омбудсмен Кулеба хоче заборонити сурогатне материнство

Столичний готель «Венеція», де перебувають 46 немовлят, народжених методом сурогатного материнства

Сурогатне материнство – це експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих. Але воно є таким, що порушує права дитини. Окрім цього, сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей.

 

Як інформує «Україна молода», про це уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба написав у Фейсбук.

 

На його думку, жодна держава не зобов’язана "забезпечити" сім’ю дитиною, тим більш іноземну.

 

«Комерціалізація і дозвіл отримувати таку "послугу" в Україні сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Ситуація з немовлятами в готелі, яка набула розголосу, – ще раз показує безправність дітей, народжених сурогатними матерями. Народження дитини далеко від матері є неприроднім. У такий спосіб Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином з немовлятами. І реальну кількість таких дітей, яких "постачає" Україна таким чином, ми не знаємо», - вважає дитячий омбудсмен.

Він наголосив, що жодна держава не зобов’язана "забезпечити" сім’ю дитиною, тим більш іноземну. Проте кожна дитина має невід’ємне право на сім’ю. І в цьому контексті опускається поняття "матері", яка народила дитину, але не є її генетичною матір’ю.

 

"Діти, які сьогодні знаходяться в готелі, фактично мають біологічних матерів, які знаходяться в Україні. Але за умови організації процесу сурогатного материнства вони наразі залишилися без батьків. Як генетичних, так і біологічних", - додав Кулеба.

 

"Я категорично проти комерційного сурогатного материнства, це об’єктивізація дитини і позиціювання її як товару", - підкреслив дитячий омбудсмен.

 

Додамо, клініка репродуктивної медицини BioTex наприкіеці квітня опублікувала відео, де видно майже пів сотні немовлят. Майже всі знаходилися в одній кімнаті. На відео повідомили, що з дітьми все добре. Зазначається, що немовлята перебувають під наглядом педіатрів. Відео, яке опублікувала клініка, призначене для сурогатних батьків із різних країн: США, Італії, Іспанії, Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та інших.

 

В клініці наголосили, що через закриття кордонів дітей не можуть забрати батьки.

 

Але тільки у середині травня на нього звернули увагу національні ЗМІ та уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова..

 

 

Омбудсмена Людмилу Денісову ситуація обурила. Вона назвала сурогатне материнство проблемою, яка потребує негайного реагування. 

 

Вона звернулася до правоохоронців з вимогою щодо негайного реагування на ситуацію.

 

Також вона приїхала у столичний готель «Венеція», де перебувають 46 немовлят, народжених методом сурогатного материнства, і перевірила умови перебування там.

 

«Зараз перебуваю в готелі "Венеція". Перевіряю умови перебування новонароджених дітей методом сурогатного материнства, які перебувають в готелі "Венеція", - написала вона і виклала відповідні фото у  Telegram.

 

Раніше УМ писала, що Денісова пропонує внести зміни до законодавства і дозволити сурогатне материнство у країні виключно для своїх громадян. На її думку, у наданні послуг сурогатного материнства іноземцям порушення прав дітей, адже Україна не може проконтролювати їх долю та захистити.

 

Читайте також: Ігри на сім'ї: реальні проблеми та брудна політика

 

 

.