Рада прирівняла померлих від коронавірусу медиків до загиблих військових

17:12, 07.05.2020
Рада прирівняла померлих від коронавірусу медиків до загиблих військових

Медики перебувають на передовій боротьби з коронавірусом.

Верховна Рада ухвалила закон №3376-1 «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» під час позачергового засідання у четвер.

 

Зокрема, закон передбачає, що у випадку смерті внаслідок інфікування коронавірусом, медпрацівник прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних із виконанням обов’язків військової служби.

 

Члени його сім’ї, батьки та утриманці зможуть користуватися усіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством як для військовослужбовців у таких випадках.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідне рішення підтримали 340 народних депутатів.

 

Згідно із законом, держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я в разі встановлення групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою, у випадку смерті медпрацівників і працівників наукових установ, які лікували хворих на COVID-19, а також у разі інфікування медпрацівників та їхньої смерті від коронавірусу під час карантину.

 

Так, страхові виплати, не менші ніж у 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, пропонується передбачити медпрацівникам у разі встановлення їм групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19).

 

Такий розмір страхування може бути встановлено за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження – залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності.

 

У разі ж смерті медпрацівника або працівника державної наукової установи, який виконує професійні обов'язки в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб, такі виплати пропонують встановити у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

 

При цьому в разі інфікування цих працівників страхова виплата зможе призначатися та виплачуватися їм протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату. Натомість у разі їхньої смерті страхова виплата призначатиметься і виплачуватиметься разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям.

 

Цей закон набуває чинності наступного дня після його опублікування в парламентській газеті «Голос України».

 

Як повідомляла "УМ", напередодні лідер партії «Європейська солідарність», нардеп Петро Порошенко закликав Верховну Раду ухвалити законопроєкт «Про обов'язкове страхування лікарів, в разі зараження на COVID-19». Зауважимо, що в середу фракція "ЄС" зібрала 150 підписів для проведення позачергового засідання парламенту в четвер, на якому вимагала проголосувати закони про страхування лікарів та про масове тестування.

 

Після цього, керівництво фракції «Слуга народу» наказало депутатам монобільшості терміново розробити альтернативний законопроєкт: до ЗМІ потрапили скани внутрішньої переписки у чаті «слуг народу», де керівник фракції Давид Арахамія писав, що «не можна дозволити Пєті узяти політичні дивіденти». Саме альтернативний законопроєкт і було ухвалено в четвер. 

 

Уряд мав намір скасувати другий етап медичної реформи, втім, через розголос цієї проблеми урядовці почали запевняти у зворотньому.