Уляна Супрун попередила про брак вакцин і ліків

18:15, 01.05.2020
Уляна Супрун попередила про брак вакцин і ліків

Уляна Супрун стверджує, що процес закупівлі вакцин блокується п'ятий місяць. (Фото з ФБ-сторінки Уляни Супрун)

Міністерство охорони здоров’я продовжує зволікати із закупівлями ліків та медичних препаратів за державними програмами лікування.

 

Відтак, українці можуть залишитися без вакцин та необхідних ліків.

 

Як інформує «Україна молода», про це попередила ексочільниця МОЗ Уляна Супрун у п’ятницю.

 

«Закупівлі ліків та медичних виробів за бюджетними програмами під загрозою! Досі близько 10 мільярдів гривень, які на це виділено, не почали використовуватися. Це означає, що вже до кінця цього року сотні тисяч пацієнтів можуть не отримати життєво необхідні ліки, адже їх просто не буде", - написала пані Супрун у Facebook.

 

Вона зазначила, що це стосується вакцин для проведення щеплень за національним календарем щеплень, антиретровірусної терапія для людей з ВІЛ, ліків для людей з туберкульозом, гепатитами В і С, з онкологічними та серцево-судинними захворюваннями та багатьма іншими хворобами.

 

«Вже почався п’ятий місяць 2020 року, але процес закупівель далі блокується. Досі не обрані міжнародні організації, що будуть закуповувати ліки, не підписані з ними відповідні угоди, не затверджені необхідні документи для старту закупівель — перелік ліків та бюджетні паспорти на закупівельні програми», - обурюється Супрун.

 

І додає, що ані ексміністр Зоряна Скалецька, ані ексміністр Ілля Ємець свого часу, а тепер і чинний міністр охорони здоров'я Максим Степанов не приступали до вирішення цього питання.

 

Раніше міністерство охорони здоров’я заявило про заборгованість міжнародних закупівельних організацій щодо поставок ліків на суму 5,3 млрд грн.

 

Як повідомляла «УМ», Уляна Супрун просила главу компаній Tesla і SpaceX Ілона Маска відправити Україні апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ) для боротьби із коронавірусом.