Коронавірус: ризик захворіти не залежить від пори року

21:37, 30.04.2020
Коронавірус: ризик захворіти не залежить від пори року

Захворіти на COVID-19 можна незалежно від того, наскільки тепла та сонячна погода.

Ризик захворіти на COVID-19 за теплої погоди влітку такий самий, як і в будь-яку іншу пору року. Тепла погода та сонце не впливають на активність коронавірусу.

 

Як інформує «Україна молода», про це попереджають у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

 

Зокрема, медики відповіли на популярні питання: «Чи правда, що в літній період ризик захворіти на COVID-19 менший?» та «Чи температура повітря вище +25 градусів Цельсія та сонячне проміння зменшують активність вірусу?».

 

В МОЗ наголосили, що захворіти на COVID-19 можна незалежно від того, наскільки тепла та сонячна погода. Так, у країнах зі спекотним кліматом також спостерігається поширення захворювання.

 

Також у ЦГЗ нагадали, що найбільш ефективними заходами профілактики є фізичне дистанціювання та щоденна гігієна (безконтактне привітання; миття рук; дотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю; дистанція не менше півтора метри від інших людей у публічних місцях; самоізоляція).

 

Вірус передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тобто через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько метру від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч.

 

Також краплі, що містять вірус забруднюють предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота.

 

Вірус не передається повітряним шляхом. Це означає, що він не здатен переноситись потоками повітря на великі відстані від хворої людини.

 

Вірус може переміщуватись на відстань понад метр у часточках аерозолю, але такий аерозоль утворюється лише під час виконання специфічних медичних процедур. До прикладу, інтубація трахеї.

 

Медики також стверджують, що попри розповсюдженні чутки гаряча ванна не може захистити від зараження COVID-19.

 

Адже нормальна температура тіла тримається в межах 36,5 – 37,0 оС незалежно від температури води у ванні або в душі. Занадто гаряча ванна може нашкодити здоров’ю та призвести до опіків шкіри.