Тікали з вікон: у Вишневому Нацгвардія оточила гуртожиток, де майже 100 хворих на COVID-19

11:33, 23.04.2020
Тікали з вікон: у Вишневому Нацгвардія оточила гуртожиток, де майже 100 хворих на COVID-19

Поліцейські, місцева влада та волонтери організовують доставку продуктів, ліків і засобів особистої гігієни.

Майже сотні мешканців гуртожитку опинилися в осередку Covid-19 у Вишневому в Київській області. За результатами перевірки у 78 мешканців, з них - 16 дітей, гуртожитку у м. Вишневе Київської області підтверджено випадки коронавірусної хвороби.
 
 
Будівлю оточила Нацгвардія і Нацполіція, мешканці будинку повністю ізольовані, відвідувачів не допускають всередину. Поряд з гуртожитком розгорнули медпункт, де усіх, хто там живе, тестують по-одному. Місцеві не тільки налякані, а й обурені. 
 
 
 
Для людей ввели так званий “особливий режим пересування”. За законом, просто зачинити їх вдома, принаймні, поки не підтвердиться діагноз, не можна. Людям наполегливо рекомендують залишатися у гуртожитку. Але сидіти під замком хочуть не всі.
 
 
"Через вікна тікають. Тому що не можуть собі купити їжі, їх там заблокували у цих корпусах, – розповів Ігор, який бачив, як тікали мешканці гуртожитку.
 
 
 
Поліцейські, місцева влада та волонтери організовують доставку продуктів, ліків і засобів особистої гігієни.
 
 
 
 
Гуртожиток знаходиться в приватній власності. За попередніми даними, там проживає більше 300 осіб.  
 
 
 

"Станом на 08:00 23 квітня 2020 року Державна установа "Київський обласний лабораторний центр МОЗ України" завершила ПЛР-тестування мешканців гуртожитку м. Вишневе (вул. Освіти, 5)", - йдеться у повідомленні пресслужби Київської облдержадміністрації у Facebook. Як зазначається, всього було перевірено 224 зразки біологічного матеріалу.

 

"Підтверджено випадки коронавірусної хвороби (COVID-19) – 78. З них діти до 17 років – 16. Серед захворілих працівників гуртожитку – 2. 3 пацієнти перебувають у лікарні. Решта – на самоізоляції за місцем проживання", - повідомили в КОДА.


Також було обстежено чотирьох працівників поліції та медсестру. Результати негативні.

 

Місцева активістка Людмила Мартиненко розповідає, що про першу смерть від коронавірусу в гуртожитку було відомо ще 14 квітня – померла жінка 48 років.

 

“Тільки сьогодні (22 квітня - ред.) почали проводити дезінфекцію гуртожитку, а це потрібно було зробити ще 14 квітня, а можливо, й раніше, бо про першу підозру інфікування в гуртожитку було відомо 10 квітня”, – говорить Мартиненко.

 

Вона додає, що епідеміологи окремо в гуртожитку не працювали – приїздили тільки карети екстреної допомоги, які забрали двох людей в інфекційну лікарню в сусідній Боярці. Пізніше з 17 квітня в гуртожитку почали цілодобово чергувати медсестри, яких направили сюди з дитячих садочків – вони лише міряли температуру мешканцям гуртожитку.

 

“Уявіть, що в гуртожитку, де 14 квітня померла жінка, з 17 квітня просто міряють температуру. А коли 18 квітня помирає ще й чоловік, далі знову ж таки просто продовжують міряти температуру і жодних інших заходів не застосовують”, – обурюється активістка.

 

Тільки коли мешканці гуртожитку здійняли скандал через бездіяльність влади, туди направили медиків для проведення ПЛР-тестування.

 

Із розмов з активістами та з обговорень у соцмережі, напрошується висновок, що реакція на спалах відповідальними органами була, м’яко кажучи, запізнілою. Це фактично визнав у коментарі ТСН керівник обласного департаменту охорони здоров’я Максим Іонов. Він лише зазначив, що оскільки з такою ситуацією область зіткнулася вперше, то “важко прийняти одразу всі алгоритми, які заплановані із запобігання таких ситуацій”.

 

У Київській ОДА за сьогоднішній день (22 квітня- ред) було лише одне повідомлення про ситуацію в області, де зокрема йшлося про те, що у місті Вишневе станом на ранок 22 квітня зафіксовано 52 випадки інфікування. І жодного слова про осередок спалаху. Тож схоже, комунікація влади з мешканцями залишається проваленою.

 

Тільки учора була опублікована більш розширена інформація на сайті адміністрації про кількість проведених тестів та лабораторно підтверджених випадків. У цьому ж повідомленні т.в.о. голови Київської облдержадміністрації Василь Володін заявив, що налагоджено контакт між мешканцями гуртожитку, міською лікарнею, службою екстреної допомоги та Києво-Святошинською районною лікарнею, де додатково вивільнили відділення на 65 місць для прийому хворих на коронавірус з гуртожитку.

 

Як повідомляла УМ, в інфекційних відділеннях лікарень Києва закінчуються місця для прийому хворих коронавірусом