Коронавірус може відроджуватися з новою силою до 2025 року

14:53, 15.04.2020
Коронавірус може відроджуватися з новою силою до 2025 року

Серйозні ризики для певної частини людей залишаться, доки не з’являться доступні вакцини

Коронавірус може відроджуватися з новою силою в наступні роки. Відтак, зЗаходи з фізичного дистанціювання людей, можливо, будуть застосовуватися з певною періодичністю до 2022 року. 

 

Про це попереджають вчені в дослідженні, опублікованому в Статті “Проєктування динаміки передачі SARS-CoV-2 через постпандемічний період” (автори – Stephen M. Kissler, Christine Tedijant, Edward Goldstein, Yonatan H. Grad, Marc Lipsitch) вийшла в авторитетному журналі Science 14 квітня.

 

У статті міститься висновок, що одноразового блокування COVID-19 через карантинні заходи буде недостатньо, щоб узяти пандемію під контроль. Науковці припускають, що повторні піки коронавірусу можуть бути більшими за нинішні, якщо не буде вжито постійних обмежень.

 

Один зі сценаріїв передбачає, що відновлення коронавірусу може відбуватися аж до 2025 року в разі відсутності вакцини чи ефективного лікування, пише Science.

 

Марк Ліпсіч, професор епідеміології з Гарварду та співавтор дослідження, сказав: “Інфекції поширюються, коли є дві речі: заражені люди та сприйнятливі (до зараження) люди. Доки не існує значно більшого колективного імунітету, ніж ми знаємо… Більшість населення досі сприйнятлива”.

 

“Прогнози щодо закінчення пандемії влітку 2020 року не відповідають тому, що ми знаємо про поширення інфекцій”, – передає слова професора Ліпсіча The Guardian.

 

Як зазначає видання, на щоденних брифінгах уряд Великої Британії наразі не окреслює плани, що виходять за нинішні карантинні обмеження. Але, якщо припущення науковців про силу коронавірусу справдяться, заходи з дистанціювання можуть знадобитися значно довше, щоб кількість випадків COVID-19 зберігалася на рівні спроможностей лікарень.

 

Документи, оприлюднені урядовою науковою дорадчою групою з питань надзвичайних ситуацій Сполученого Королівства (Sage) у березні, містять припущення, що країні потрібно буде чергувати періоди більш і менш суворих заходів фізичного дистанціювання протягом року, щоб мати шанс утримувати число заражень у межах спроможностей медичної системи.

 

Такі перспективи “переривчастого карантину” викликають питання щодо того, які рекомендації надаватимуться групам підвищеного ризику, включаючи людей за 70 років та осіб зі слабкою імунною системою.

 

Можливо, періодично можна буде послаблювати заходи дистанціювання, але серйозні ризики для певної частини людей залишаться, доки не з’являться доступні вакцини або високоефективні методи лікування COVID-19.

 

“Але за відсутності цього обсервацію та періодичне дистанціювання, можливо, потрібно буде застосовувати до 2022 року“, – підсумовують автори дослідження в Science.

 

Як повідомляла УМ,