До України прибуде ще 300 тисяч експрес-тестів на коронавірус

11:19, 27.03.2020
До України прибуде ще 300 тисяч експрес-тестів на коронавірус

Із Південної Кореї літак має доставити 100 тисяч тест-систем ПЛР, з Китаю - 200 тисяч.

У ніч на 27 березня влада України очікує прибуття вантажу з Південної Кореї із 100 тисячами точних ПЛР-тестів для визначення коронавірусного інфікування.

 

Про це заявив президент Володимир Зеленський у зверненні в четвер, 26 березня.

 

“Вночі ми очікуємо із Південної Кореї літак, який має доставити 100 тисяч тест-систем ПЛР”, – сказав він.

 

За його словами, така сама кількість ПЛР-систем для тестування на COVID-19 прибуде і з Китаю.

 

“Завтра (27 березня) – чекаємо прибуття з Китаю близько 200 тисяч спеціальних медичних респіраторів, захисні костюми для лікарів, сто тисяч ПЛР-тестів, апарати штучної вентиляції легень, велику кількість масок для аптек. Після повернення, відстою та відпочинку екіпажу, літак одразу вилетить в Китай за наступною партією. І подальша доставка буде здійснюватися саме в такому режимі”, – сказав Зеленський.

 

“Також запущено виробництво багаторазових захисних костюмів, і вже через три доби буде готова перша партія. Сьогодні в регіони України відправляється 10 тисяч захисних респіраторів. Нами знайдено більше 5 мільйонів одноразових рукавичок. Вночі їх доставлять в області разом з необхідними витратними матеріалами для апаратів ШВЛ (штучної вентиляції легенів) та іншого медичного обладнання. В кожну обласну лабораторію розподілені необхідні реагенти для того, щоб здійснювати ПЛР-діагностику на місцях”, – розповів глава держави.

 

Як повідомляла УМ, 23 березня, військовий літак доставив в Україну першу партію медичного вантажу з Китаю. Зокрема, борт доставив 250 тисяч тестів для експрес-діагностики, медичні маски, дезінфектори, апарати штучної вентиляції легень тощо. 

 

За неофіційними даними, через це Зеленський влаштував великий скандал, бо публічно обіцяв українцям мільйон тестів, а не 250 тисяч. Глава держави нібито волав на підлеглих керівників Офісу: «Ти розумієш, що я брехав, що буде мільйон тестів!».

 

Президент Володимир Зеленський подякував Китаю за надані засоби захисту й медичне обладнання та звернувся до китайського уряду з проханням надати Україні додаткову допомогу задля протидії коронавірусу.