Уляна Супрун спростувала міф про стирання колін під час бігу

16:14, 01.03.2019
Уляна Супрун спростувала міф про стирання колін під час бігу

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун спростувала міф про стирання колін. За її словами, насправді вони не стираються, а фізична активність, в тому числі біг, навпаки покращує стан суглобів.

 

Про це вона написала у Фейсбук. 

 

"Навіщо так багато бігати, можна ж стерти коліна! Схожу фразу часто чують люди, які займаються бігом. Тільки насправді коліна не стираються, а фізична активність, в тому числі біг, навпаки покращує стан суглобів", - заявила вона.

 

Під пошкодженням колін зазвичай мається на увазі руйнування хряща. Такий стан в медицині називається остеоартрит або остеоартроз. Це дегенеративне захворювання суглоба, що вражає не лише хрящову тканину, а й прилеглу кістку, навколишні зв'язки, сухожилля та м'язи. Через специфіку бігу, часто здається, що цей вид фізичної активності може бути руйнівним для колін, особливо, для людей, що бігають довгі дистанції регулярно.

 

Втім, за словами Уляни Супрун, дослідження кажуть інакше:

 

 - В одному з досліджень вивчали поширеність остеоартриту колінного і тазостегнового суглобів у марафонців, які ще продовжують займатись бігом. Виявлено, що поширеність остеоартриту у марафонців була у 2 рази нижче, в порівнянні з людьми, що не бігали. 

 

 - Науковці не виявили збільшення вираженості колінного остеоартриту у бігунів на довгі дистанції в порівнянні з контрольною групою, що не займалась бігом. Дослідження проводили протягом 8 років. 

 

 - З допомогою МРТ також намагались зафіксувати зміни у тазостегнових і колінних суглобах напівпрофесійних бігунів та бігунів-аматорів — до марафону та через 24 і 48 годин після. Жодних змін ні в хрящах, ні в кістках, що утворюють суглоби, виявлено не було. 

 

Більш того, за словами Уляни Супрун,  помірна та регулярна фізична активність, в тому числі й біг, має захисний ефект для суглобів. Систематичний огляд показав, що у бігунів-аматорів колінний остеоартрит розвивався в 3 рази рідше, ніж у людей, що ведуть сидячий спосіб життя. При цьому надмірні навантаження, які мають елітні професійні марафонці, все-таки збільшують ймовірність його виникнення. 

 

"Якщо порівняти людей, що ведуть сидячий спосіб життя і бігунів, то люди, що сидять мають вищі ризики порушення хряща. В одному з досліджень порівнювали стан хрящів колінних суглобів у бігунів-початківців та людей, що сидять понад міру. І всього за 10 тижнів занять бігом в групі бігунів були помічені позитивні зміни в структурі хрящів — а саме збільшення вмісту глікозаміногліканів — одного з основних структурних компонентів матриксу хряща", - наголосила вона.

 

Тобто поступове збільшення рівня бігового навантаження призводить до корисних адаптивних змін колінних хрящів та має хондропротективний ефект. Навіщо тоді так багато сидіти? Можна ж пошкодити коліна.

 

"То чи варто припиняти бігати чи займатись фізичною активністю, якщо у вас остеоартрит? Однозначно ні. Навіть при розвиненому симптоматичному остеоартриті фізична активність є одним з основних лікувальних методів.Водночас біг при остеоартриті не приводить до структурних змін коліна та не сприяє посиленню симптомів чи прогресуванню структурних змін", - заявляє Уляна Супрун.

 

Вона каже, що часом бігуни можуть відчувати біль в колінах, що не пов’язаний з остеоартритом. У більшості випадків це прояв пошкоджень від часто повторюваних одноманітних рухів. Найпоширеніші з них — це пателлофеморальний больовий синдром (“коліно бігуна”) і синдром іліотібіального тракту. Тоді біль виникає в передній та зовнішній частинах коліна відповідно.

 

"Основні причини виникнення цих синдромів — похибки в тренувальному процесі (занадто різке збільшення обсягу, інтенсивності тренувань), слабкість певних м'язів стегна, особливості техніки бігу та біомеханіки руху, тривалий біг в горбистій місцевості та нехтування розминкою перед бігом", - підкреслила вона. 


Такі больові синдроми характерні не лише для бігу, а й інших видів спорту, які пов'язані з циклічними навантаженнями (до прикладу, футбол, лижі, велоспорт).

 

"При виникненні болю в коліні варто звернутися до лікаря або фізичного терапевта (реабілітолога), які мають досвід в лікуванні спортивних травм. Консервативне лікування, як правило, допомагає позбавитись проблеми. А саме відпочинок, модифікація бігової активності (зменшення обсягів та інтенсивності тренувань), оптимізація техніки бігу, силові вправи та підбір правильного бігового взуття", - каже Уляна Супрун.

 

"Якщо ви вирішили зайнятись бігом серйозно — правильно та відповідально підходьте до цього. Проконсультуйтесь з лікарем та зробіть необхідні обстеження, якщо це потрібно. Для більшості людей буде достатньо 30 хвилин бігу в помірному темпі 5 разів на тиждень. Така кількість пробіжок вже перекриває рекомендовану норму аеробних навантажень на тиждень. Якщо дотримуватись цього режиму, ризик пошкоджень опорно-рухового апарату мінімальний, а користь для здоров'я буде дуже великою", - радить Уляна Супрун.