Учені з Китаю відкрили найкращий засіб від похмілля

16:39, 31.12.2018
Учені з Китаю відкрили найкращий засіб від похмілля

Газована вода з лимонним соком найкраще справляється з похміллям (фото: simplydavelyn.com)

Учені з Університету Сунь Ятсена в Гуанчжоу, Китай, знайшли новий засіб від похмілля - газована вода з лимонним соком.
 
Про відкриття вони розповіли в матеріалі в журналі Food & Function.
 
"Фермент алкогольдегидрогеназа, що виділяється печінкою у відповідь на вживання алкоголю, перетворює етанол в ацетальдегід, що дозволяє знизити кількість алкоголю в крові. У результаті взаємодії ацетальдегіду і іншого ферменту, альдегіддегідрогенази, виходить ацетат. Ця речовина нешкідлива, проте при взаємодії ацетальдегіду і ацетату виникає важкий похмільний синдром", - пояснюють вони механізм появи похмілля.
 
Дослідники вирішили дізнатися, які з напоїв допомагають знизити концентрацію ацетальдегіду в крові найкраще. Серед 57 безалкогольних напоїв (в тому числі кілька різновидів холодного чаю і газованої води) із завданням найкраще справляється газована вода з лимонним соком.
 
До такого висновку вони прийшли після експерименту зі змішуванням метаболітів алкоголю з різними напоями.
 
Так, саме газована виступає каталізатором ферменту, який допомагає засвоювати, розщеплювати і виводити побічні продукти алкоголю з організму. Однак поки що на людях дослідження не проводилися. 
 
До речі, похмілля обумовлено не тільки зловживанням алкогольних напоїв, а й досить повільними процесами їх засвоєння, вважають учені.