У Туреччині киянка Катерина Антосік врятувала від утоплення 3-річного малюка

13:49, 14.08.2018
У Туреччині киянка Катерина Антосік врятувала від утоплення 3-річного малюка

Катерина миттю почала робити непрямий масаж серця і рахувати кожен раз, як її вчили свого часу в Донецькому медичному університеті. Чоловік по її команді робив дитині штучне дихання (фото: facebook.com/ekaterinaantosik)

Це просто неймовірна історія порятунку людського життя. Киянка Катерина Антосік на турецькому курорті врятувала малюка, якого без ознак життя відпочивальники витягли із басейну. Це щастя, що лікар Київського міського центру радіаційного захисту в ту мить виявилася неподалік.
 
"Навіть не знаю з чого почати. Вчора сталося щось жахливе. У мене, звичайно, нерви сталеві і бачила я багато за час навчання в університеті, але ця подія досі розбурхує", - написала на своїй сторінці у Фейсбуці сама пані Катерина.
 
Вона пригадує, був прекрасний турецький вечір. Катерина зібрала речі на прогулянку і коли підійшла до ліфта, то почула чийсь несамовитий крик: "Дитина втопилася в басейні!"
 
Катерина миттю помчала сходами і вже біля басейну побачила розгублений натовп людей. Один із чоловіків хаотично тряс бездиханне тіло дитини років трьо-чотирьох.
 
Вона закричала, щоб зупинився. За секунду оцінила стан малого. Хлопчик не дихав. 
 
"Я не дуже зараз пам'ятаю, що саме говорила тому чоловікові, але наші дії стали злагодженими, хоч і були ми різних національностей і говорили на різних мовах", - пригадує Катерина Антосік.
 
Вона миттю почала робити непрямий масаж серця і рахувати кожен раз, як її вчили свого часу в Донецькому медичному університеті. Чоловік по її команді робив дитині штучне дихання.
 
"І так нескінченну кількість разів. Все було, наче в тумані. Мені здавалося, ми це робимо вічність. Я чула крики матері хлопчика, благання батька, який сидів поруч, висловлювання з натовпу, що дитина померла...", - пригадує Катерина Антосік.
 
Вона зізнається, що в якусь мить відчула, як її залишають сили, але в цей момент її замінила невідома дівчина, яка за командою Катерини почала далі проводити масаж серця.
 
 
Тим часом у гурті людей чулися крики, охання, безнадія і всілякі непотрібні поради, але Катерину не покидала впевненість, що хлопчик буде жити, хоч він був синій і холодний, у нього не билося серце і він не дихав. 
 
"Багато і довго реанімуємо, спілкуємося на пальцях, перевертаємо дитину, щоб вийшла вода. А з натовпу знову чую, мовляв, він помер. Бачу нерозуміння в очах дівчини, яка робить масаж серця. Голосно кажу: "Продовжуємо, 15 ... 30 хвилин, головне - не зупиняємося до приїзду швидкої", - веде далі пані Катерина. 
 
Вона пам’ятає, як почала вмивати малюка холодною водою, обтирала йому обличчя та шию, і як нарешті почула довгоочікуваний слабкий ниткоподібний пульс, як чоловік, який допомагав реанімувати, повідомив їй, що чує стукіт маленького сердечка. 
 
Але малюк, наголошує пані Катерина, як і раніше не дихав. Вона повернула йому голову і в черговий раз натиснула на живіт. І тут почула хлюпання води і два подихи. Хлопчик сам почав дихати.
 
"На моїх очах сльози. У малюка є шанс жити далі. Через кілька секунд, або хвилин, я не знаю, приїжджає швидка і забирає дитину", - говорить Катерина Антосік і закликає батьків ні на крок не відходити від своїх крихіток, особливо біля води. 
 
Адже долі секунди можуть вирішити багато чого в житті і тільки Всевишній керує ситуацією і руками людей творить долі.
 
У соціальних мережах героїчний вчинок київської лікарки Катерини Антосік викликав шквал емоцій та захоплень, у коментарях люди щиро дякують їй за порятунок маленького турецького хлопчика. 
 
Дякують за те, що не розгубилася, що не втрачала надії,  рятуючи дитину, що змогла, завдяки своєму професіоналізму, згуртувати людей і вирвати малюка з рук смерті та бажають всього найкращого.
 
Як повідомила "Україні молодій" Катерина Антосік сьогодні, наразі з врятованим хлопчиком все добре. У день виписки малюка з лікарні його мама Гюле Базер (Gülay Başer) надіслала їй фото хлопчика і написала розчулено: "Ми вдячні тобі, мій син живий. Ми ніколи тебе не забудемо!"
 
Як писала "УМ", раніше на Черкащині у місті Шпола троє жителів Франції врятували хлопчика, який пішов на дно.