У Британії вчать українських моряків керувати кораблями протимінної боротьби, фото

11:38, 31.07.2022

Володимир Гаврилов,заступник міністра оборони України та Джеймс Гіппі, міністр Збройних сил Сполученого Королівства відвідали навчання українських моряків та піхоти, які тренуються Королівськими Військово-морськими силами.

 

Як інформує УМ, про це 31 липня у Фейсбуці повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ.

 

«Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов та міністр Збройних сил Сполученого Королівства, член парламенту Джеймс Гіппі зустрілися з українськими моряками, які навчаються Королівськими Військово-морськими силами, а також відвідали піхотні навчання армії», - зазначили в Міністерстві оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

 

Як зауважується, під час візиту міністр Збройних сил Сполученого Королівства та заступника міністра оборони України мали можливість обговорити та спостерігати за навчаннями. Також відбулося спілкування з українськими військовослужбовцями-учасниками програми та обговорення курсової підготовки. Командир п’ятого полку Стрільців підполковник Джим Хедфілд, OBE, зробив презентацію про хід навчання за участю своїх інструкторів та поділився деякими своїми думками щодо поточної навчальної операції з точки зору п’ятого полку Стрільців.

 

 

Гіппі зазначив: «Інтенсивність, з якою тренуються українські солдати та моряки, гідна захоплення. Вони працюють з упором на військо. Проводити навчання, яке відповідає цій інтенсивності та зосередженості, непросто. Королівський флот і британська армія працюють багато годин і використовують увесь свій оперативний досвід, щоб переконатися, що їхні нові українські друзі повернуться до битви з найкращими шансами на перемогу».

 

Своєю чергою Гаврилов подякував британській стороні за допомогу та відзначив, що братерство українських та британських воїнів, які разом працюють над досягненням спільної мети, є запорукою зміцнення боєздатності української армії.

 

Сторони також відвідали в морі судно протимінної боротьби класу Сендаун Королівських Військово-морських сил, щоб на власні очі побачити тренування українських моряків, у рамках угоди, погодженої торік у рамках Програми посилення військово-морських можливостей України.

 

 

В Генштабі також повідомили, що Королівські Військово-морські сили з травня цього року тренують повні екіпажі українських моряків, навчаючи їх керувати кораблями протимінної боротьби класу Сандаун.

 

Українські військовослужбовці пройшли початкові курси в навчальних закладах за низкою спеціалізацій, включно з експлуатацією гідроакустичної системи, інженерним забезпеченням, боротьбою з пошкодженнями та навігацією. Це супроводжується обміном знаннями разом з екіпажами Королівського флоту та оперативною підготовкою на морі.

 

Нагадаємо, що Сполучене Королівство запропонувало навчити до 10 000 українських військовослужбовців бойовим навичкам, щоб допомогти їм протистояти рф на полі бою.

 

Програма є частиною постійного зобов’язання Сполученого Королівства підтримувати Україну в її боротьбі проти неспровокованого вторгнення росії, і наразі становить понад 2,3 мільярда фунтів стерлінгів військової допомоги та включає понад 5000 одиниць легкого протитанкового засобу нового покоління NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon) та реактивних системи залпового вогню M270.

 

 

Близько 1050 британських військовослужбовців буде задіяно під час виконання програми, яка проходитиме на об’єктах Міністерства оборони на північному заході, південному заході та південному сході Сполученого Королівства. Кожен курс триватиме кілька тижнів і проводитиметься підрозділами 11-ї бригади сприяння силам безпеки.

 

Уряд Сполученого Королівства оперативно закупив автомати АК для програми навчання, тобто українські солдати зможуть тренуватися зі зброєю, яку вони використовуватимуть на передовій.

 

Сполучене Королівство також надало одяг та спорядження для підтримки українських воїнів у їхньому навчанні та поверненні в Україну.

 

Сполучене Королівство має довгу історію підтримки українських військовослужбовців у рамках операції ORBITAL, під час якої з 2015 по 2022 рік було підготовлено 22 000 українців. Нова програма спиратиметься на цей успіх і продемонструє незмінне лідерство Сполученого Королівства у відповіді на військові вимоги України з розвитком війни.

 

Як повідомляла УМ, Сполучені Штати виділять із оборонного бюджету  $100 млн на навчання українських пілотів.