День танкістів святкують в Україні, відео

13:03, 12.09.2021

День танкістів, встановлений згідно з Указом президента від 29 серпня 1997 року у другу неділю вересня, святкують в Україні 12 вересня.

 

Як нагадує Україна молода, наша держава має багаторічну історію становлення та розвитку танкових військ, які є важливою складовою бойового потенціалу Збройних Сил України.

 

Танкові війська є «бронею» піхоти – без них піхотинці як без рук – не підуть у наступ і не зможуть утримувати здобуті позиції.

 

З професійним святом танкістів привітали міністр оборони Андрій Таран та командувач операції Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

 

За словами міністра оборони, бойовий дух, звитяга, патріотизм танкістів є однією із важливих складових непереможності Збройних Сил України.

 

“Ви щодня демонструєте мужність, героїзм та щиру відданість Українському народові. Бойові подвиги воїнів-танкістів вписали немало славних сторінок у історію нашої незалежної держави. Безстрашні і готові до подвигу, яскравими прикладами яких є дії танкових підрозділів під час оборони Донецького аеропорту, боїв за Луганський аеропорт, під Дебальцево та у інших найгарячіших точках російсько-української війни. Багато в чому саме завдяки їм вдалося зупинити наступ російських військ”, - йдеться у вітанні міністра.

 

Пан Таран згадав воїнів-танкістів, які стали легендами незламності та сили людського духу неоголошеної російсько-української війни:

 

“Євген Межевікін, Василь Божко, Олександр Лавренко та багато інших. Схиляємо у журбі голови перед пам’яттю воїнів-танкістів, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Вічна їм пам’ять”.

 

Тоді як командувач ООС Олександр Павлюк наголосив у вітанні:

 

"Сьогодні в день, коли українці шанують своїх лицарів вдягнених в броню, що стійко стоять на захисту інтересів нашої країни, я хотів би привітати всіх воїнів-танкістів, які 8 рік поспіль являються броньовим щитом нашої держави, стійко обороняють її Незалежність. І не тільки відбиваються напади, а й нарощують свою міць”.

 

 

«Танк стане ефективним лише тоді, коли ним керують патріоти з гарячим серцем, сильні духом, відважні й професійні. У найважчі часи російсько-української війни українські екіпажі бойових машин наочно підтвердили це. Наші танки завдавали противнику нищівних ударів, вселяли воїнам віру та впевненість, надавали військам вогневу підтримку, якої не могла забезпечити артилерія чи інші засоби. Подвиги воїнів-танкістів вписані у сторінки сучасної історії та житимуть вічно у пам’яті українців», - наголосив у вітанні начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала.

 

І дійсно, російська збройна агресія щодо України багато чого змінила – вперше з часів Другої світової війни на території Східної Європи, а саме на східних кордонах України, відбувалися танкові бої.

 

Президент Володимир Зеленський також привітав воїнів-танкістів, ветеранів танкових військ та працівників танкобудівної галузі України.

 

«Завдяки професiоналiзму та високому рiвню пiдготовки вiйськовослужбовцiв-танкiстiв, їx орrанiзованостi, злаrодженостi, впевненості у своїх силах цей славетний рiд військ є мiцним броньованим кулаком українськоrо війська, здатним зупинити та зламати опiр будь-якого ворога», - йдеться у вітанні Зеленського.

 

 

Нагадаємо, українські танкісти брали активну участь у визволенні населених пунктів Донеччини і Луганщини, боях за Дебальцеве, Мар’їнку, Піски, Авдіївку, проявили себе воїни-танкісти і в жорстоких боях за Донецький аеропорт.