Будинок Барбана у Києві знищили на світанку, відео

08:56, 20.08.2021

Історичний будинок Барбана кінця ХІХ століття знесли за допомогою будівельної техніки і під прикриттям «тітушок» на вулиці Обсерваторній, 6 в Києві на світанку в п’ятницю.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив активіст Олег Симороз у соцмережах.

 

Пам’ятку знищили о 5.00 ранку.

 

"Попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт на вул. Обсерваторній, 6 забудовник вночі о 5 ранку під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана кінця ХІХ століття...", - написав активіст і оприлюднив відповідне відео.

 

Напередодні у КМДА повідомили пресі, що адміністрація "розбирається в документах".

 

«Панове Вигівський, Кличко та Ткаченко це ваш спільний результат кругової поруки, можете собою пишатися...», - додав пан Симороз.

 

 

За словами місцевих мешканців, у забудовника начебто немає відповідних документів, які б дозволяли йому це зробити. Компанія, яка веде роботи на садибі – ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень".

 

На місці садиби начебто хочуть побудувати торговельно-розважальний центр.

 

На стінах вже напередодні було видно тріщини, хоча забудовник офіційно вказує, що планував роботи із укріплення фундаменту.

 

Садиба Барбана – історична будівля 19 століття. Активісти стверджують, що Мінкульт заборонив будівництво на місці садиби та видав відповідний припис.

 

12 серпня поліція провела слідчі дії. Під час них, за словами Симороза, виявилось, що забудовнику відомо про існування припису Мінкульту щодо зупинення будь-яких будівельних робіт.

 

Тоді ж забудовника викликали на допит, а громада дала свідчення щодо невиконання вимог припису та продовження будівельних робіт та регулярний погроз. Місцевих мешканців також запевнили, що слідчі будуть ініціювати перед прокуратурою накладання арешту в рамках статті 356 (самоправство) Кримінального кодексу.

 

Активісти нагадують, що будинок знаходиться в центральному історичному ареалі міста, а отже відповідно до законодавства там не можна проводити будь-які будівельні роботи  без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

 

Як повідомляла «УМ», у квітні в Києві знесли історичний будинок Уткіна, після чого правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Як правило, на місці ж історичних будівель з’являються багатоповерхівки або торгові центри.