Мовний патруль: у Казахстані соромлять співвітчизників за спілкування російською, відео

14:56, 15.08.2021

Громадські активісти Казахстану організували «мовні патрулі», які мають право вимагати від представників сфери обслуговування - співробітників магазинів, продавців, офіціантів тощо послуговуватися під час роботи казахською, а не російською мовою.

 

Як інформує Україна молода, активісти відвідують заклади сфери обслуговування і знімають відповідні відеофрагменти, в яких вони вимагають обслуговувати їх рідною казахською мовою.

 

Також вони соромлять працівників за російську мову в обслуговуванні, заперечують двомовність у державі і змушують російськомовних казахів та заробітчан вибачатися.

 

 

Відповідні відеоролики активісти викладають у соцмережах.

 

Голова парламентської фракції Казахстану "Ак жол" Азат Перуашев в ефірі радіостанції "Говорить Москва" заявив, що не знайомий з даними відеороликами.

 

Втім він запевнив, що вимоги місцевих жителів використовувати в сфері обслуговування тільки казахську мову є законними і не порушують права інших громадян.

 

Тому розглядати таку поведінку як націоналістичну кампанію проти росіян не варто.

 

 

Втім, відповідні відео швидко поширюються у мережі і набирають десятки тисяч переглядів.

 

На відео активісти проводять "мовні патрулі" в магазинах і державних установах: слідкують чи перекладені етикетки та цінники в магазинах на казахську мову і чи спілкуються нею продавці і державні службовці.

 

Своїх "героїв" - переважно росіян, які не розуміють казахської, автори відео називають гастробайтерами і "понаєхавшимі". 

 

Їх навіть змушують вибачатися на камеру. Зокрема, за слова про роль Росії в становленні казахської державності.

 

Як повідомляла "УМ", в Україні вже понад півроку діє норма мовного закону про обслуговування українською мовою.