Судний день у Бейруті: постраждало 728 протестувальників, фото

10:45, 09.08.2020

Щонайменше 728 протестувальників дістали поранення через сутички з поліцією під час антиурядової акції «Судний день», яка відбулася у столиці Лівану Бейруті в суботу, 8 серпня.

 

Тисячі ліванців вимагали покарати винних чиновників за вибух у порту Бейрута 4 серпня, через який загинули щонайменше 158 людей.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють світові ЗМІ в неділю.

 

За даними Reuters, частина протестувальників кидала каміння у поліцейських, інша намагалася прорватися до парламенту Лівану. У відповідь силовики застосували сльозогінний газ та обстріляли протестувальників гумовими кулями.

 

 

Також відомо, що загинув один поліцейський. Він впав у шахту ліфта, коли тікав від мітингарів.

 

Протестувальникам також вдалося прорватися до міністерств закордонних справ та економіки. За декілька годин правоохоронці вигнали їх звідти.

 

Демонстранти, очолювані відставними армійськими офіцерами також штурмували будівлі міністерств енергетики та навколишнього середовища Лівану та будівлю банківської асоціації.

 

 

Люди уже декілька днів протестують у столиці Лівану Бейруті. Протести супроводжуються сутичками з поліцією. Громадяни вимагають від уряду піти у відставку. Виступили організаторами акції активісти вважають, що саме уряд несе відповідальність за економічні та політичні проблеми в Лівані, як і за вибух.

 

При цьому прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб озвучив пропозицію організувати в країні дострокові вибори до парламенту.

 

У той же час уряд США підтримує право ліванських демонстрантів на мирний протест і закликає всіх учасників утриматися від насильства, йдеться в повідомленні посольства США в Бейруті.

 

В результаті руйнувань після вибуху понад 300 тисяч жителів столиці Лівану залишилися без даху над головою. Губернатор Бейрута Марван Аббуда заявив, що збитки від вибуху в порту може досягти 15 мільярдів доларів.

 

Як повідомляла «УМ», серед загиблих внаслідок вибуху в Бейруті був громадянин України Вільям Азар.