В Одесі піднімають танкер Delfi: знову розлилося паливо, відео

15:30, 24.07.2020

В Одесі почались роботи з підйому танкера Delfi, який сів на мілину і перекинувся в листопаді 2019 року.

 

Як інформує УМ, про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій і буксирний оператор P&O Maritime Ukraine в Facebook

 

"О 13:00 сьогодні починається операція судновласником Делфі з викренювання судна"., - написав Криклій.

 

Як повідомляє P&O Maritime Ukraine, до Delfi підійшли два буксири, які спробують підняти танкер з хвилеріза. Зокрема буксир P&O Balqis з потужністю 5200 к.с. при тяговому зусиллі у 61 тонну.

 

Відзначається, що фахівці прикріплять сталеві канати до буксирів. Коли обидва буксири будуть готові, почнеться основна частина операції – вони почнуть тягнути танкер, щоб перевернути його.

 

 

Криклій відзначив, що з 27 липня операція перейде під контроль Адміністрації морських портів України. За його словами, зі зміною виконавця зміниться і підхід, бо "всі налаштовані швидко прибрати цей металевий брухт з міського пляжу".

 

Затонулому судну в Одесі дадуть статус катастрофи, бо з нього знову витекла нафта.

 

Площа плями на поверхні моря становила майже 7,5 тис. квадратних метрів. Про це повідомив заступник начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області Віталій Караулов, передає "Думська".

Танкер 'Делфі'

 

Як пояснив чиновник, бонові загородження не змогли запобігти розливу. Їх неправильно встановлено, через що вони опускаються під воду і пропускають верхній її шар із плівкою.

 

Водночас, йдеться в повідомленні, адміністрація морських портів України оголосила тендер із обрання підрядника, який займеться підйомом танкера. Послуги оцінили майже в 25 мільйонів гривень – пізніше ці гроші планують стягнути з власника затонулого судна.

 

Тендерні пропозиції прийматимуть до 28 серпня, а сам аукціон відбудеться 5 жовтня. Прибрати танкер переможець повинен до кінця 2020 року. Планується, що після цього "Делфі" відбуксують до Чорноморська.

 

Нагадаємо, це вже друга спроба підняти судно