У Нанті палає один з найбільших готичних соборів Франції, відео

12:21, 18.07.2020

Національне надбання Франції (від 1866 року) – величний готичний собор святих Петра і Павла у місті Нант охоплений вогнем.

 

Причина загоряння поки не відома.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють французькі ЗМІ в суботу.

 

Наразі на місці події перебувають понад 60 пожежників та 6 пожежних машин. Причина загоряння поки не відома.

 

На відео можна бачити полум'я за центральним вітражем між вежами собору, звідти піднімаються темні клуби диму. На момент публікації вогонь ще не взяли під контроль.

 

Представник пожежної команди у коментарі AFP зазначив, що це "серйозна пожежа".

 

Новопризначений прем’єр Франції Жан Кастекс висловив підтримку мешканцям Нанта і пожежникам, які борються з вогнем. Згодом з'явилася заява і президента Еммануеля Макрона.

 

"Після Нотр-Даму, тепер палає собор Св. Петра і Павла у серці Нанту. Висловлюю підтримку нашим пожежникам, які ризикують собою для порятунку цієї перлини готичного мистецтва", - написав президент.

 

Містяни у коментарях репортерам кажуть, що засмучені та стривожені, чи не повторить собор долю Нотр-Дама, який суттєво постраждав від пожежі у 2019 році.

 

Цей собор один з найбільших католицьких кафедральних соборів країни. Будівництво собору святих Петра і Павла розпочалося в XV столітті й тривало 457 років (у період від 1434 до 1891 року). Це одна з найбільших готичних церков у Франції. По висоті вона лише на шість метрів нижча знаменитого собору Паризької Богоматері, у якому була масштабна пожежа минулого року.

 

Зауважимо, що це не перша пожежа в соборі святих Петра і Павла: у 1800 році собор постраждав від вибуху у замку поруч, у 1944 році - від бойових дій.

 

А вже під час повоєнної реставрації собору 1972 року під склепінням храму зайнялася велика пожежа (через забутий одним із робітників паяльник). Вогонь зруйнував дах будівлі та частину несучих конструкцій. Тоді храм довелося закрити на три роки, усі роботи в ньому припинилися. Відновлені згодом реставраційні роботи тривали аж до 1980-х років.