Загибель Флойда: комендантську годину ввели 25 міст США, фото

11:56, 31.05.2020

Щонайменше 25 міст запровадили комендантську годину внаслідок масових протестів, які охопили 16 штатів США. Американці протестують через загибель афроамериканця Джорджа Флойда при затриманні його поліцейськими у Портленді (штат Орегон), де напередодні навіть запровадили надзвичайний стан.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють американські ЗМІ у неділю.

 

Наразі Національна гвардія США активована у 10 штатах та в округу Колумбія.

 

 

Комендантську годину ввели у таких містах: Беверлі Хіллс і Лос-Анджелес (Каліфорнія), Денвер (Колорадо), Маямі (Флорида), Атланта (Джорджія), Чикаго (Іллінойс), Луїсвілль (Кентукі), Міннеаполіс і Сейнт Пол (Міннесота), Рочестер (Нью-Йорк), Цинциннаті, Клівленд, Колумб, Дейтон і Толедо (Огайо), Юджин і Портленд (Орегон), Філадельфія і Пітсбург (Пеннсилванія), Чарлстон і Колумбія (Південна Кароліна), Нешвілл (Тенессі), Солт-Лейк-Сіті (Юта), Сіетл (Вашингтон) та Мілуокі (Вісконсин).

 

 

"Ми завжди будемо охороняти свободу слова і право жителів Лос-Анджелеса не відчувати страх насильства і вандалізму. Щоб посилити безпеку демонстрантів, співробітників правоохоронних органів і всіх жителів Лос-Анджелеса, ми вводимо комендантську годину з 20.00 (неділя, 06.00 за Києвом) до 05.00 неділі (15.00 за Києвом) ", - написав мер міста Ерік Гарсетті.

 

Влада штатів Міннесота, Джорджія, Огайо, Колорадо, Вісконсін, Кентуккі, Юта, а також столичного округу Колумбія мобілізували бійців Національної гвардії США для встановлення порядку на вулицях.

 

 

За даними ЗМІ, поліція в Лос-Анджелесі застосовує сльозогінний газ, світлошумові гранати і гумові кулі проти учасників протестів. Повідомляється також про постраждалих правоохоронців.

 

Секретна служба США і поліція Вашингтона не пускають учасників протесту до резиденції Дональда Трампа. У суботу вони почали обстрілювати демонстрантів біля Білого дому так званими перцевими кульками, що містять сльозоточиву речовину.

 

У Нью-Йорку поліція оточує вулиці, що ведуть до поліцейських дільниць.

 

 

Нагадаємо, що темношкірий Джордж Флойд помер в реанімації після затримання поліцією. На відео, яке записали очевидці ситуації, видно, як поліцейські повалили чоловіка і наділи на нього наручники, причому один з них притиснув коліном його шию. Затриманий кілька разів говорив, що не може дихати, а потім знепритомнів.

 

Після широкого розголосу керівництво поліції Міннеаполіса оголосило про звільнення чотирьох офіцерів, які брали участь у затриманні.

 

Як повідомляла «УМ», у Портленді почалися акції протесту, що супроводжувалися вандалізмом і пожежами, які пізніше охопили міста по всій країні. До розслідування загибелі Флойда підключилося ФБР.

 

Через загибель Флойда люди спалили поліцейську дільницю, а місцева влада запровадила режим надзвичайної ситуації.

 

 

Офіцер поліції Дерек Шовін, який брав участь в затриманні Флойда, заарештований. Його дружина подала на розлучення і просить владу забезпечити їй і родичам безпеку під час протестів.