На площі Льва Толстого кияни самостійно вимили перехід, фото

22:12, 26.05.2020

Шестеро киян, яким набридло жити у бруді і чекати доки комунальники виконають свій обов’язок, власноруч відмили занедбаний вхід до підземного переходу на площі Льва Толстого у центрі Києва.

 

Утім, столичних комунальників це неабияк обурило, тож вони ще й почали закидати активістам  «незаконне прибирання» та викликали на них поліцію.

 

Як повідомляє «Україна молода», про акцію поінформував один з активістів Єлисей Ходоловський.

 

За його словами, вони очистили від бруду і написів стіни підземного переходу на площі Льва Толстого, бо їм «набридли бруд та антисанітарія у центрі міста», на які до того ж зовсім не звертають уваги комунальні служби.

 

«Балансоутримувачем цього переходу значиться КП ШЕУ Шевченківського району комунальної корпорації «Київавтодор» , але, як ми бачимо, весь благоустрій від цього КП обмежується замітанням недопалків», — пояснює активіст.

 

І додає, що на прибирання довелося витратити набагато більше часу, ніж сподівалися. Мовляв, стіни переходу облицьовані бежевим ракушняком, який легко забруднити, але набагато складніше — відчистити.

 

«Пліснява, бруд, клей від об’яв і мох змилися легко, проблема лише у графіті та написах маркером. Фарба в’їлася настільки глибоко, що її доведеться лише зішліфовувати», — каже Ходоловський.

 

                                              Перехід на площі Льва Толстого у Києві до прибирання і після. 

 

Також під час прибирання активістам довелося відволіктись на спілкування із патрульними, яких викликала співробітниця КП ШЕУ Шевченківського району. Активісти кажуть, що вона звинуватила їх у «незаконному прибиранні комунальної території» та «шумних роботах у вихідний день» (акція відбулася в неділю – Ред.), а недогляд за переходом з боку комунальників пояснила «відсутністю повноважень».

 

Організатор акції Віталій Онопрієнко наголосив, що це прибирання — лише початок міського руху «Києве, мий». Він каже, що міні-мийка та витратні матеріали обійшлися волонтерам майже у тисячу євро — втім сподівається, що якщо до команди долучатимуться нові люди, то вона зможе закупити додаткове обладнання.

 

«Головна ідея — показати киянам приклад, що можна піклуватися про своє місто, не чекаючи, поки за це колись візьмуться чиновники. Наразі наш основний склад — це чотири людини, але впевнений, що незабаром нас стане набагато більше», - каже Онопрієнко.

 

За його словами, найближчим часом учасники руху хочуть очистити від багаторічного бруду весь підземний перехід — і після цього планують поширити ініціативу на інші вулиці та об’єкти.

 

Як повідомляла «УМ», раніше пошуковик Google створив новий Doodle, який веде на сторінку з подякою працівникам комунальних служб.

 

В такий спосіб Google вислювив подяку усім службам та їх працівникам, які безпосередньо залучені у боротьбі із коронавірусом COVID-19.