Буксир «Яни Капу» самостійно пришвартувався в Одесі, відео

09:02, 03.05.2020

Український рейдовий буксир «Яни Капу» після тривалого ремонту на території військово-морської бази в Очакові своїм ходом перебазувався до Одеси.

 

«Яни Капу» зазнав слави під час зіткнення із окупантами у Керченській протоці: російський корабель «Дон» двічі таранив український буксир, але той вистояв.

 

Як передає «Україна молода», про повернення буксира повідомляє Міноборони України.

 

Екіпаж провів серйозну роботу з відновлення буксира, після повернення з російського полону, завдяки чому «Яни Капу» перебазувався до Одеси і пришвартувався самостійно. Тепер на нього чекає продовження ремонтних робіт вже на військово-морській базі «Південь».

 

Керував переходом рейдового катера його перший командир Юрій Будзило. За його словами, роботи було багато - відновили ті пошкоджені місця, де були тарани, коли їх намагалися зупинити кораблі ФСБ Російської Федерації.

 

Зокрема, було пошкоджено головний двигун, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний пліт.

 

«Було відремонтовано управління головними двигунами, мідь повирізали, ми її замінили. Потім збирали докупи частково розібрані двигуни - робили все для того, щоб буксир вийшов в море і виконував поставлені завдання», - сказав мічман Будзило.

 

До речі, Юрій Будзило один із тих, хто майже рік провів у російському полоні. Відновлення корабля і повернення його до складу бойових одиниць Військово-Морських Сил України  стало для нього справою честі.

 

 

Як повідомляла «УМ», 25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. В міжнародних водах в районі Керченської протоки прикордонна корабельна група РФ у складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 членів екіпажів, троє з них зазнали поранення.

 

Українські екіпажі провели у полоні 10 місяців. У травні 2019-го Міжнародний трибунал з Морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир.

 

У вересні РФ передала Україні військовополонених членів екіпажів, а кораблі повернула тільки через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та розкраденому стані. 20 листопада вони прибули в Очаків і стали на ремонт тільки після проведення слідчих дій та балістичної експертизи.