«Кайфуй, кохай, клімат захищай»: Київ приєднався до всесвітнього маршу (фото)

13:37, 20.09.2019

На акцію в українській столиці вже зібралося близько 800 людей, організатори розраховують на 1300.

 

Мітингувальники по всьому світу хочуть нагадати урядам країн та міжнародній спільноті про найбільшу екологічну загрозу — зміну клімату та природні катаклізми (аномальні температури, засухи, шквальні урагани), пов’язані з нею.

 

До української влади мітингувальники висувають такі вимоги: заявити про національний курс переходу на 100% відновлюваних джерел енергії та поступово досягати його до 2050 року; відмовитись від будівництва нових електростанцій на викопному паливі та визначити шлях до повної декарбонізації економіки України; повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах.

 

Організаторами маршу є міжнародний рух 350.оrg. Загалом сьогодні на вулиці вийшло близько 10 млн людей у 150 країнах світу.

 

В Україні ходу організували у 5 містах.

 

 

 

Як повідомляла УМ, Всесвітній марш за клімат розпочався в Тихому океані на Вануату та Соломонових островах, а також в Австралії.

 

Нагадаємо, марші за клімат розпочала 16-річна школярка Грета Тунберг. Вона пропускала школу щоп’ятниці, починаючи з серпня 2018 року, а натомість виходила на одиночні пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів для запобігання глобальному потеплінню.

 

Така акція стала початком рух Fridays for Future. Відтоді до нього долучилися понад мільйон молодих людей з усього світу.23 вересня 2019-го екоактивістка планує взяти участь у кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку.