Ліна Костенко святкує 89-й День народження (відео)

08:22, 19.03.2019

Ліна Костенко святкує 89-й день народження.

За 60 років поетичної кар’єри вона стала живим класиком української літератури. Ліна Костенко - ніколи не розмінювалася на компроміси, завжди стояла на стороні свободи й демократії. Воля, талант, правда - ось на чому Костенко побудувала своє життя.

Тож не дивно, що до її думки прислухаються державні діячі, а представники інтелектуальної еліти з легкістю цитують улюблені рядки з її віршів.

А ще Ліна Костенко - абсолютна рекордсменка за кількістю виданих книг. Її твори перекладені на десяток мов, у тому числі німецьку та англійську.

Найповніше видання поезії Костенко видане у 2012‑му - розкупили 40 тисяч примірників. А “Записки українського самашедшего”, видані 9 років тому, витримали вже 19 перевидань.

Хоча сама Ліна Василівна до регалій та нагород ставиться байдуже. Якось навіть назвала їх “політичною біжутерією”. Та каже, що вже нічого не боїться: “бо якщо тремтиш над собою, нічого в світі не дізнаєшся”.

Ще маленькою дівчинкою Ліна надивилася, як КДБ тягало на допити її батька. Відтоді поетеса ніколи не йшла на компроміси з ворогами України, не переносячи їх на дух. Дивіться у ролику УМ спільно з IDEALIST.media.