Володимир Дахно: 87 років з дня народження «батька» культвого мультфільму «Як козаки» (відео)

08:12, 07.03.2019


7 березня виповнюється 87 років з дня народженння мультиплікатора, батька культового українського мультфільма "Як козаки..." Володимира Дахна.

Прикметно, що придумуючи персонажів, які прославили його на весь Радянський Союз та за його межами, Дахно особливо не мудрував.

Намалював їх на манер трьох мушкетерів: один вийшов кругленьким і маленьким, другий – худим та високим, третій – справжнім здорованем.

Та саме в них Дахну вдалось надзвичайно точно передати український характер. Пеша серія "Як козаки куліш варили" одразу полюбилася школярам.

А стрічку “Як козаки у футбол грали” обожнювали вже й дорослі. Її перед матчами футболісти київського “Динамо” всією командою переглядали цей мультфільм. У них потім навіть склалась традиція – вести Дахна до пивбару щоразу, коли зустрічали режисера.

За дев'ять серій, герої Дахна стали найбільш впізнаваними персонажами української мультиплікації. І втіленням культурного коду українців.

Останньою популярною роботою Володимира Дахна була екранізація “Енеїди”. Створив мультфільм у 1991 році. Задумів Дахно мав ще безліч, онак втілити їх у життя не міг через фінансові туднощі. Для стрічок ніяк не знаходилися спонсори.

До кінця своїх днів Володимр Дахно продовжував займатися улюбленою справою - анімацією.

Як Володимир Дахно прийшов у цю професію та про що мріяв найбільше - дивіться у відео УМ спільно з IDEALIST.media.