Кирило Степанець: у Києві цілі вулиці «ходять в туалет» у Дніпро (відео)

18:13, 03.03.2019

Цілі вулиці у Києві буквально "ходять в туалет" у Дніпро: це приватні сектори, які забудовували в радянські часи без жодної думки про каналізацію.

Шокуючі подробиці розказав краєзнавець Кирило Степанець, який десятки років вивчає малі річки столиці, в інтерв'ю IDEALIST.media.

Каже, саме нехтування чистотою малих річок Києва забруднює головну річку країни. "Наприклад, все поселення Ширма "ходить" в річку Совка, та - впадає в Либідь, і несе все у Дніпро", - зазначив краєзнавець.

За його словами, у радянські часи "головними забруднювачами" Дніпра були великі підприємства на лівому березі міста. Такі як хімзавод "Радикал", "Хімволокно" чи "Дарницький шовковий комбінат". Їх відбудовували у повоєнні часи і тоді владі "було ніколи думати про додаткові фільтраційні споруди".


Та зараз для Дніпра більша загроза не хімічне, а органічне забруднення. Хоча каналізація у Києві була побудована роздільно. Не так, як, приміром у Львові. Тамтешня річка Полтва протікає під усім містом і в неї все гамузом стікає: і каналізація з будинків, і дощова вода.

У Києві система була побудована з розумом. Запустили її ще у 1894 році. Й розрахували так, що побутові стоки спрямовували на очищення, а атмосферні осади йшли окремо прямо в річку. Тобто в ідеалі, вода в річках мала бути настільки чистою, що її можна було б пити.

Однак як радянські забудовники про це не турбувалися, так і новоявленим забудовникам байдуже.

"Вони потай врізають труби в колектори підземних річок і спускають туди все без жодної очистки", - розказав Степанець.

За його словами, більш-менш чистими малими річками Києва можна назвати хіба ті, що течуть в північній частині міста, у Пущі-Водиці: це Горинка та Катурка.

"Вони у нормальному стані, бо фактично течуть серед лісу, а там немає ні великих підприємств, ні ресторанів, які б зливали в них свої відходи", - резюмував краєзнавець.