У Львові заспівали публічно Гімн України тисячі людей (відео)

20:09, 12.03.2018

Кілька тисяч людей разом виконали Гімн України на площі Ринок у Львові в понеділок. Таким чином патріоти відзначили 153-річчя з дня першого публічного виконання пісні "Ще не вмерла Україна", яка стала одним із символів нашої держави.

 

Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради у вівторок.

 

«Уже стало традицією міста Львова щороку спільно зі студентами, молоддю, громадськими організаціями, активістами, пластунами збиратись на цій площі і спільно виконувати повну версію Державного Гімну України. Сьогодні було десь 3-5 тис наших студентів, молоді, представників громадських організацій, які виявили ініціативу і долучились до цієї акції», - розповіла в.о. начальника управління внутрішньої політики міськради Марія Пилипчук.

 

За її словами, цього року до події також виготовили прапор довжиною 18 м.

 

У виконанні Гімну взяли участь вокалісти Львівського муніципального хору «Гомін» спільно з молоддю – студентами, курсантами і пластунами, представниками громадських організацій та влади, мером Львова і працівниками мерії, освітянами й духовенством.

 

Довідково. Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який поклав на музику отець Михайло (Вербицький).

 

Публічне виконання пісні відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі — під час першого в Західній Україні Шевченківського концерту.

 

15 січня 1992 року музичну редакцію національного гімну затвердила Президія Верховної Ради України.