На українському кордоні запрацював біометричний контроль для іноземців (відео)

12:43, 01.01.2018

На українських прикордонних пунктах з 1 січня 2018 року запрацював біометричник контроль для іноземців.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

"Співробітники Держприкордонслужби фіксують відбитки 5 пальців правої руки. Обов’язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності до визначеного МЗС переліку 70 країн, у тому числі Російської Федерації, які віднесено до категорії ризику. Решта іноземців – за результатами аналізу та оцінки ризиків", - зазначають прикордонники.

При цьому при першому перетині кордону з Україною в базу зберігатимуть дані паспорта та відбитки пальців, а всі наступні рази будуть проводити контроль відповідності даних.

Тобто, якщо при повторному перетині кордону інспектор побачить невідповідність між відбитками пальців та даними паспорта, особу буде направлено на додатковий контроль для з’ясування обставин.

Здавати відбитки пальців на кордоні будуть не всі. Від біометричного контролю звільняються глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.

Прикордонники наголошують, що бази даних біометричного контролю при перетині українського кордону будуть співвідноситися із базами Інтерполу.

"Запуск системи фіксації біометричних даних – це ще один крок щодо покращення безпекової складової при перетинанні кордону та вдосконалення системи прикордонного контролю. Адже головна її мета – забезпечення національної безпеки країни, посилення контролю за в'їздом та виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території нашої держави", - вказують в Держприкордонслужбі.

Про те, як відбуватиметься процес біометричного контролю показано в англомовному відео. У прикордонників є і стаціонарні сканери відбитків пальців, і переносні, для випадків, коли подорожуючі не виходять із транспорту при в’їзді в Україну.