Біля Вінниці чоловік вирощує понад 50 сортів екзотичних фруктів (фото)

11:54, 14.11.2017

У селі Широка Гребля Вінницької області фермер Олександр Шевчук цілий рік збирає врожай екзотичних фруктів.

Про це повідомляє «Вінниця. інфо».

Банани, папайя, мандарини, інжир, гуаява, ківі, ананас, різні сорти лимонів, кавові дерева та оливи – все це чоловік вирощує у теплицях, які власноруч облаштував на городі.

Щоб ці рослини плодоносили, в теплицях Олександр облаштував парове опалення. В одній - створено клімат тропіків, в іншій - субтропіків. Частина рослин – висаджені в горщики, інші, такі як мушмула, фейхоа – ростуть у відкритому ґрунті.



За словами садівника, ідея вирощувати екзотичні рослини виникла багато років тому, коли знайомий пригостив його крупним лимоном.

«І я «загорівся», почав розводити. Зараз моя колекція нараховує більше 50 видів – лимони, мандарини, грейпфрути, памела. Найбільший вирощений фрукт – київський крупноплідний лимон був вагою 1,250 кг. Були й великі мандарини, по 350 – 400 грам», – розповідає Олександр Шевчук.

В його теплицях різного віку екзотичні рослини – від маленьких саджанців, які додатково «закутані» плівкою до триметрових бананових дерев. Він каже, що бананові дерева починають плодоносити через три роки.



«Це карісса – австралійська слива. Дає плоди бордового кольору, які мають смак ананаса з полуницею. Рослина у вигляді куща. В наших широтах її можна виростити лише в теплиці», - розповідає Олександр Шевчук та показує рослини. - Лимон не має періоду спокою. Лимон має 5 періодів цвітіння і росту. На одному дереві може бути квітка, на іншому – вже плоди. Найретельнішого догляду потребує папайя. Вона не витримує «переливу» взимку Так само і банан. Наприклад, банан може бути без поливу 3 місяці, ананас – 6 місяців, карісса – 3 місяці».

Свій урожай екзотичних фруктів Олександр не продає, - роздає знайомим і друзям. Чоловік заробляє продажем самих рослин. Щоб виростити лимон висотою 1-2 метри, потрібно 2 – 3 роки. В домашніх умовах на це йде більше часу.

«Дерево потрібно «годувати» з лютого по листопад через кожні 7 – 10 днів необхідна органічна «підкормка». Якщо просто поливати водою, результату не буде», - пояснює Олександр.
Окрім екзотики в теплицях, на городі Олександр вирощує ягоди: смородину, малину, аґрус, лохвину, ожину, жимолость та розвів понад 50 сортів винограду.