Параджанов - вірменин, який народився у Тбілісі, сидів у російській в’язниці за український націоналізм

15:31, 10.01.2024
Параджанов - вірменин, який народився у Тбілісі, сидів у російській в’язниці за український націоналізм

Фільм «Тіні забутих предків» здобув 39 міжнародних нагород, 28 призів на різноманітних кінофестивалях . (Фото з відкритих джерел)

100 років Сергію Параджанову - режисерові, який відзняв одну з найкращих українських художніх стрічок «Тіні забутих предків», за твором Михайла Коцюбинського,  із Іваном Миколайчуком і Ларисою Кадочніковою у головних ролях.

 

Фільм здобув 39 міжнародних нагород, 28 призів на різноманітних кінофестивалях (із них 24 – гран-прі).

 

У Києві "Тіні забутих предків" стали тим каталізатором, який вибухнув на прем'єрі 4 вересня 1965-го протестом проти незаконних утисків української інтелігенції. Тоді Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл закликали всіх, хто протестує проти політичних репресій, піднятися зі своїх місць.

 

Сергій Параджанов - вірменин, який народився у Тбілісі, сидів у російській в’язниці за український націоналізм.

 

"Параджанов оказался в поле зрения органов государственной безопасности еще в 50-х годах. С его стороны фиксировались клеветнические суждения о "зажиме свободы созидания" в нашей стране, о "партзаказах" в искусстве", - такі дані кгб у 1970-х.

 

Сергій Параджанов жив у Києві поблизу  універмагу «Україна» на проспекті, який віднедавна має історичну назву Берестейський.

 

Із його поверху, з балкону,  у часи срср  - совітського режиму-прижиму, як їх характеризує кінознавець Сергій Тримбач - на споруді цирку було гасло: «СЛАВА КПСС». А під ним: ЦИРК, ЦИРК, ЦИРК.

 

"Сергій Йосипович гукав своїх гостей помилуватись от сією монтажною феєрією: це ж яка краса поєднання сенсів і сенсуацій", - пише Сергій Тримбач.

 

А ще хочеться згадати помаранчі Сергія Параджанова - у хаті Марії Примаченко.

 

Що просила режисера "Тіней забутих предків" Сергія Параджанова художниця Марія Примаченко подарувати їй?
 
Дні народження цих самобутніх митців -  які приносять славу Україні і роблять впізнаваною нашу країну за кордоном - поряд.
 
Сергій Параджанов народився 9 січня - йому 100 ! Марія Примаченко - 12 січня, буде 115 !

 

ЧИТАТЕ ТАКОЖ: Сергій Параджанов реабілітований через пів століття після судилища за «український націоналізм»