Терор бомбардуванням від Гітлера до Путіна

13:24, 04.06.2023
Терор бомбардуванням від Гітлера до Путіна

Результат у Путіна буде такий самий як у Гітлера. (Коллаж Associated Press)

Однією з опор рашизму - ідеології, що є основою російської агресії проти України є нацизм. Для обох ідеологій спільними є  віра у вищість власного народу над іншими і відтак його право вирішувати їх долю, підкреслена антидемократичність, культ вождя, культ сили, нехтування правами людини і міжнародним правом, віра у міжнародну змову, яку слід зупинити, апелювання до героїчного минулого славу якого треба відродити.

 

Але Путін, запозичив як в Сталіна, так і в Гітлера  не лише їх ідеї, але й методи дій. У першого - депортації, фільтраційні та концентраційні табори, голод як зброю, у другого - бомбардування міст як інструмент терору проти народу, волю  до боротьби якого прагне зламати.

 

З першого дня масштабної російської агресії 24 лютого 2022 року на українські міста впали тисячі бомб та ракет, випущених росіянами з власної та білоруської територій, Чорного та навіть Каспійського морів. Свідомо атакуються не лише військові чи об‘єкти критичної інфраструктури, але й цивільні будівлі, зокрема житлові будинки. Нездатний зламати волю Збройних сил України Путін вирішив залякати суспільство в цілому. Українці під тиском терору мало б зміни позицію політичного керівництва держави. 

 

Такі ж цілі формулював Адольф Гітлер проводячи  масовані бомбардування британських міст. Перелякані вибухами, руйнуваннями та смертями своїх рідних та близьких  громадяни Великої Британії мали використати демократичні механізми держави, аби примусити змінити курс Лондона на потрібний Берліну.

 

Ця «спеціальна операція» нацистів увійшла в історію під назвою Блітц. Вона тривала від 7 вересня 1940 року до 10 травня 1941 і зачепила кілька десятків міст, в її результаті вбито понад 43 тисяч британців і  близько 1,5 мільйони стали біженцями.  Ковентрі, місто з тисячолітньою історією було майже цілком знищене.

 

Однією з головних цілей повітряних атак був Лондон. Британська столиця пережила підряд 57 ночей бомбардування, сотні літаків скинули на місто понад 6 тисяч тон бомб.

 

Але зламати британців, які після капітуляції Франції, залишилися на одинці із спробами Третього рейду завоювати світ, не вдалося. Відважні пілоти збивали німецькі літаки в небі, із землі їх намагалися дістати зенітки протиповітряної оборони. Тисячі мешканців брали участь в усуненні наслідків бомбардування, розбираюсь завали та рятуючи з під них своїх земляків.

 

Прем‘єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчіль  не лише звертався до своїх громадян з підбадьорливими виступами по радіо, але й розмовляв з ними на руїнах, приходив у сховища та метро, де переховувалися лондонці. А головне він продовжував активну дипломатичну роботу намагаючись залучити до боротьби із Гітлером Сполучені штати Америки. Врешті йому це вдалося - американська влада не лише ухвалила рішення про військову допомогу у формі ленд-лізу, але й в кінці 1941 безпосередньо вступила у війну з Третім рейхом.

 

За понад рік повномасштабної війни рашистський диктатор, який не спромігся власними військами захопити Україну, знову взявся за терор кидаючи з неба на нашу землю бомби та ракети. Знову смерть прилітає на житлові будинки в Харкові, Миколаєві, Одесі, Дніпрі, Хмельницьку, Києві. Сотні людей стали жертвами атаки такого військового об’єкту як торгівельний центр у Кременчуці.

 

Але результат у Путіна буде такий же як у Гітлера. Певен він не зламає українців, як не вдалося понад вісімдесят років тому німецькому агресору  зламати британців.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці – незламні, тож боротьба триває - Епіфаній

 

Першоджерело