Європейський дім змінився

09:35, 29.09.2020
За 28 років ситуація в Східній Європі кардинально змінилася. Змінився політичний ландшафт. Після розпаду Союзу на карті з’явилися нові держави!
 
У ХХ ст. ми п’ять разів проголошували незалежність України і губили її. Нині змінилася ситуація на геополітичному полі. Левова частина держав обрали європейську політику. Європейський дім змінився, ми позбулися коричневої та червоної ідеології. В новітній історії існувала комуністична партія, п’ята колона, яка руйнувала зсередини, а сьогодні вона уже шість років заборонена на законному рівні. Модель руху товарів, капіталів змінилася. Ми приходимо до того, що знімаємо межі для людської міграції. Але є нагальне питання, на яке й досі немає відповіді — це питання безпеки!
 
Нині в Європі 7 конфліктів, 6 з яких на сході Європи. Якщо подивитись на політичну карту, значна територія покрита конфліктами. Постійною стороною у конфлікті на сході Європи є Росія, до того ж вона виступає окупантом та агресором! Питання конфлікту на сході України чи в Криму – це питання не тільки українців. Воно стосується поляка, чеха та інших.
 
Мова тут не йде про землю, а про простір, який називається «русский мир». У будь-якому проекті, який ініціює Москва, мусить бути Україна. На порядок денний виноситься дві точки зору. Перша, де йде формулювання про внутрішній конфлікт і антитерористичну операцію. Інша — це війна.
 
Багато років Україна не мала своєї держави, у нас забирали мову, шматували. Але в нас немає протиріч, які б зумовили взятися за зброю. На порядку денному питання, як врегулювати такий конфлікт, глибокий, не національний. Дуже важливо, щоб за столом переговорів сиділи ті, хто є авторами конфлікту. Інакше такий конфлікт буде тривати вічно!