Коронавірус: що відрізняє Польщу від України

14:57, 18.03.2020

Знаєте, що відрізняє Польщу від України? Я тут уперше чула, як влада дякує своїм громадянам. ВЛАДА.

 

В Україні ми здатні на мегапожертви, небувалу взаємопідтримку, але чи хоч колись, хоч від котрогось президента було за це добре слово людям? Нагадайте, якщо я забула.

 

Можна по-різному ставитись до польської політики. Але держава зараз працює дуже ефективно. Є вся необхідна інформація, чіткі інструкції, постійна комунікація, застереження від фейків, конкретні дії служб різних рівнів. Окреме спасибі - за поради психологів: як розмовляти про хворобу і карантин з дітьми, як проживати період ізоляції людям з тривожними розладами.

 

Такий діалог переконливий. До дій держави підтягуються волонтери. Студенти медуніверситетів вийшли на допомогу лікарям. Люди і самоорганізації помагають із забезпеченням лікарень, на свій спосіб дбають про групи ризику. Але, принципове: волонтери не самотужки рятують суспільство. А влада їм дякує. Дякує людям за свідомість.


Костели, як не опирались, теж підпорядкувались до ситуації.


Міністр охорони здоров'я Польщі визнає, що все тільки починається. Через два тижні нічого не закінчиться, будуть тисячі хворих. І це - при вчасному карантині!

 

Зараз у Польщі 205 хворих, 5 померло.


Карантин, переконана, продовжать. Статистики ростимуть.


Україні теж не вдасться відкрутитись, що нічого не відбувається. Ви почуваєтесь поінформованими і захищеними?