Токсичні стосунки

10:44, 15.02.2020
Токсичні стосунки

Усе наше життя ми взаємодіємо з різними людьми — з батьками, друзями, коханими чи колегами. Але буває, що щось йде не так. Коли будь-яка взаємодія з людиною приносить емоційний біль, призводить до повного виснаження ресурсів однієї зі сторін та заважає жити здоровим, продуктивним та повноцінним життям — це означає, що ви знаходитесь у токсичних стосунках. І попри усталені уявлення, вони можуть існувати не лише у романтичній парі.

 

Це спілкування, внаслідок якого одна людина усвідомлено або несвідомо “отруює” іншу, змушуючи її відчувати себе пригніченою, нікчемною, наляканою, використаною — варіантів негативних відчуттів може бути багато.

 

Сказати, що токсичні стосунки є нефункціональними, — це значною мірою применшення. Якщо здорові стосунки сприяють емоційній енергії та підвищують нашу самооцінку, то токсичні руйнують її та виснажують запаси енергії.

 

Їх важко розпізнати одразу, через що вони можуть тривати роками. І в цей час одному з партнерів доводиться жити за правилами, які встановив інший партнер — певною мірою токсичний.

 

Залишаючись у таких стосунках, ми ризикуємо нашим здоров’ям — як психічним, так і фізичним. Токсичність при своїй постійній повторюваності підсилює вербальну агресію і навіть може бути підґрунтям до фізичного насилля.

 

Пам’ятайте, що стосунки є здоровими, якщо людина знає, що здатна жити і без них, проте прагне їх зберегти та робить свідомий вибір на їхню користь.

 

Як розпізнати ознаки токсичного партнерства, які типи його бувають, як протистояти токсичним стосункам і вчитися будувати здорові — у новому матеріалі спецпроекту “PsycheЯ” від Patriot Defence / Захист Патріотів.