Розбійники і погоничі

17:07, 13.09.2019

Як не існує село без праведника, а місто - без міського божевільного, так немає у світі й живого парламенту без свого дурня.

 

 

Зазвичай він задає тон в регламентному комітеті, де збираються дурні дрібніші. Підтримувати регламент - означає стежити за порядком, для чого вони й зібрані, оскільки більше ні до чого не придатні.

 

Особливе місце у всякому живому парламенті і навіть в історії парламентаризму - також за гострословами. Саме їм англійські консерватори, наприклад, зобов'язані прізвиськом "торі", що означає “розбійники”; а найпершими їхніми суперниками були "віги", тобто, скотарі, точніше, погоничі худоби.

 

Опозиційна депутатка української Верховної Ради 9-го скликання Ірина Геращенко назвала "зеленими чоловічками" своїх колег із фракції переважної більшості. Ця фракція робить все, що їй скаже президент Зеленський, і не робить нічого, що він не скаже. Він - Зеленський, а вони, отже, зелені. Зелені чоловічки.

 

Пані Геращенко хотіла не просто обіграти прізвище президента. Вона мала на увазі й очевидне для неї бажання його людей в Раді догоджати Росії.

 

"Зеленими чоловічками", як відомо, були названі російські військовослужбовці в армійській формі без відзнак, що наглядали за референдумом в Криму, після чого півострів був захоплений Росією. Під цим словосполученням відтоді українські патріоти позначають всю російську державну і загальнонаціональну підлість путінського часу.

 

Досі були відомі російські "зелені чоловічки". Тепер будуть і українські. Як припечатала. Такими вони й увійдуть в українську історію.

 

Регламентний комітет Верховної Ради покарав лихослівну депутатку недопуском до п'яти пленарних засідань.
 

 

Анатолій Стріляний

Facebook