Для більшості виборців Зеленського втрата «контактів» і «однокласників» важливіша за безвіз

14:10, 14.04.2019

У всіх цих дискусіях довкола майбутніх виборів постійно домінує думка, що голос за Зеленського, це не стільки за Зеленського, стільки проти Порошенка.

 

З цим важко сперечатися, тим більше, що соціологія чітко на це вказує. Але далі за цим іде твердження, що голосують за Зеленського і проти Порошенка через те, що Петро чогось там з обіцяного НЕ ЗРОБИВ. Не подолав корупцію, не посадив Медведчука, увійшов у змову з Кернесом і Трухановим і далі по списку.


Для багатьох це дійсний мотив голосувати за Зе, але таких його виборців не більше третини.

 

Натомість дві третини голосують за Зеленського і проти Порошенка, якраз через те, що останній ЗРОБИВ. Через «армію, мову, віру», якщо казати спрощено. Для таких виборців втрата «контактіка» і «однокласників» важливіша за безвіз. Для них військовий збір - це грабунок. Для них Томос - це термос. Для них Медведчук - швидше позитивний або просто невідомий персонаж і вони зовсім не переймаються тим, що той досі не сидить. І, я думаю, що електорат Зеленського і Кернеса з Трухановим співпадає на відсотків 80.

 

Цих людей марно звинувачувати в таких електоральних настроях, але ще більш абсурдно звинувачувати Порошенка в тому, що в них такі настрої.

 

Інша, порівняно не численна, частина виборців Зе - міський середній клас і малий бізнес, і як окремий його підвид - євробляхери. Для них безвіз - це цінність. Для них зупинка економічного обвалу - благо, а корупція - зло. Але Порошенко у них асоціюється лише з корупцією. Тільки от зарплата власним працівникам «в конверті» - це для них не корупція. Спрощений податок - священна корова! А невеличкий хабар для вирішення питання - норма. Для них - система «прозоро» - це супер, якщо вона стосується їх конкурента, а не їх власного бізнесу.

 

Ще один суттєвий сегмент виборців Зеленського - аполітична молодь. Дійсно, Зе забрав і відмобілізуав на свою підтримку фактично всю молодь у більшості регіонів - респект, як то кажуть, і уважуха. Ці виборці дійсно, не дивляться телевізор, а світ спостерігають через екран смартфонів.

 

Тому багато вже говорили про технологічний електоральний прорив нового кандидата. Можливо по формі це так, але ж контент! В таких молодих людей в голові повна каша - вони однаково без розбору споживають і захоплюється Дудьом і Гордоном, Шарієм і Кварталом. І виходячи з цього формують власні політичні уподобання. Для них є авторитетом умовна Оля Полякова, а не умовний Лесь Подерев‘янський.

 

Зе вдалося через сучасні засоби комунікації і мемасики заохотити молодь до виборів, але не вдалося (бо такої мети і не ставилося - швидше, навпаки) пояснити, що вибір має бути усвідомленим. Це не фан і не челендж. за цей вибір потім буде потрібно нести відповідальність, вибачте, за таке моралізаторство.

 

І нарешті - остання частина виборців, патріотично і проєвропейськи налаштованих - для яких актор є менше зло. Особливо багато таких буде в другому турі - виборців Гриценка і Тимошенко. Менше зло, тому що не відоме. Цілком розумію таку позицію і, частково, поділяю.

 

Але одне лише питання: з чого ви раптом взяли, що Зеленський - ІНШИЙ? Не обманюйте себе. Можливо, особисто, Володимир і непоганий хлопець і щиро хоче, змінити країну на краще. Нехай так. Але мені добре відомо, хто за ним стоїть і хто ще набіжить після можливої перемоги. Я не вірю в самостійність цього персонажа, якби ми не тішили себе ілюзіями.

 

За красивими першими призначеннями і законодавчими ініціативами, ми можемо не побачити, як повернуться до нас ті, для яких рейдерство і монополізація всіх галузей є суттю існування. Я не можу зрозуміти, як люди, які нарікають на сервіс МАУ і захмарні ціни в Буковелі, можуть підтримувати ставленика олігарха, довкола якого завжди випалена земля, а паростки конкуренції придушуються на корню. І в бізнесі, і в політиці. Звісно, МАУ і Буковель - всього лише алегорія, але вона дає розуміння, чого нам чекати.

 

Сьогодні патріотичний виборець - це ситуативна підтримка Зеленського. Ситуативна і дуже критично налаштована, яка при першій нагоді розчарується в своєму обранці. І Зленському нічого не лишиться, окрім як кристалізувати на свою підтримку електоральне ядро, про яке я написав на початку. А ядру не потрібно красивих слів про НАТО і Європейський вибір. Почнеться справжній і неприкритий реванш.

 

І не кажіть, що не попереджали...

 

Олександр Черненко, 14 квітня 2019 року, Фейсбук