Розлучення. З чого варто почати?

18:58, 03.04.2019
Коли люди говорять про "розірвання шлюбу", вони мають на увазі вирішення цілого комплексу справ, в яких безпосередньо розірвання - найпростіше і найшвидше. 
 
Адже якщо людина опиняється в ситуації розірвання шлюбу, вона, як правило, не усвідомлює того, що за кожним розлученням ховається також вирішення комплексу питань, як то:
 
1. Встановлення місця проживання дитини. 
2. Участь у її вихованні.
3. Порядок дозволів виїзду за кордон.
4. Виплата аліментів. 
5. Участь в утриманні дитини. 
6. Поділ спільного майна подружжя.
 
Для того, щоб розлучення пройшло з мінімальними втратами - моральними і матеріальними - дуже важливо усвідомити всю структуру питань, бачити всю картинку. Тоді дії в кожному з цих аспектів будуть більш обдуманими та практичними. 
 

 
Хочу деталізувати кожен з аспектів і розповісти, чому саме це важливо. Наприклад, вирішення питання місця проживання дітей. Подружжю, що розриває шлюб, треба одразу  домовитися, з ким залишиться жити дитина. 
 
У понад 90% випадків дитина залишається з матір'ю, але все одно своє рішення з цього приводу бажано юридично закріпити. Адже досить часто трапляється, що наприклад за півроку після розірвання шлюбу сторона з дитиною хоче виїхала за кордон. 
 
Якщо питання офіційно не вирішене, не задокументовано, з ким проживає дитина - це може дати привід для довгих судових спорів. Тому краще  відразу вирішити і чітко записати, з ким живе дитина - навіть вказати, за якою конкретно адресою. А також прописати, що відбувається, коли адреса змінюється.
 
Вирішення питання про місце проживання дитини тягне за собою вирішення питання щодо виплати аліментів, участі в утриманні дитини. Слід відразу встановити порядок дозволів на виїзд за кордон з одним чи другим з батьків. 
 
Також важливий аспект - визначення участі другої сторониу вихованні дитини. Це дуже серйозне питання, щодо якого сторони зазвичай не домовляються юридично. Адже традиційно вважають, що з цим проблем не було і не буде, тому ця частина не проговорюється детально. Але даремно.  
 
Участь у вихованні передбачає домовленості про те, наприклад, скільки разів на тиждень, у який час інший з батьків зустрічається з дитиною, як вони проводять час. В інтересах кожної сторони це вирішити, щоб потім не вертатися до обговорення, яке нерідко стає причиною нових конфліктів. Адже договір про вирішення цієї проблеми убежепечує колишнє подружжя від нових конфліктів і спорів. А головне - такий документ захищає інтереси дитини. 
 
Наступний важливий аспект - це поділ спільного майна подружжя. 
 
Ведучи багато справ про розлучення подружжя, маючи великий досвід, я часто спостерігаю, що клієнти приходять до поділу майна не відразу, коли стається розірвання шлюбу, а через деякий час. 
 
Тому моя головна порада тут: якщо вже ви судитеся, розриваючи шлюб, хоча, звичайно, краще вирішувати це у договірному порядку, краще всі ці питання вирішувати в комплексі. 
 
Сергій Крижов,
старший юрист компанії Hillmont Partners, фахівець із сімейного права