Ігри на сім'ї: реальні проблеми та брудна політика

11:32, 05.03.2019
Підтримка сім'ї - важлива і незаслужено занедбана галузь державної політики. Деградація сім‘ї через соціальну безвідповідальність, пияцтво, наркоманію, масу покинутих дітей і полишених наодинці зі старістю батьків, толерування насильства вдома - реальна проблема українського суспільства.
 
Але!
 
Поряд з реальними проблемами існує брудна політика, що грає на незрілих емоціях, фобіях і стереотипах, страхом перед новим і незрозумілим.
 
Прикладом цьому є розгортання атаки на ще молоду і до кінця не сформовану гендерну політику, що долає нерівність чоловіків та жінок, на спроби законодавчо ввести захист людини від домашнього насильства (Стамбульська конвенція), сіяти ненависть до людей, що не бояться вийти за межі шаблону "традиційної" гендерної поведінки.
 
Такі спроби розколюють і ослаблюють українське суспільство, створюють нові лінії розбрату, які вигідні лише ворогам.
 
Метою поширення цієї хвилі є показати Європі: мовляв, дивіться, українці лише придурюються, що вони європейці, насправді вони, якщо копнути глибше- сіамські близнюки Путіна, бо полюбляють те, що пропагує він, і виступають проти того, на чому стоїть сучасна Європа: гендерна рівність, повага до інакшості.
 
Ставлення до малозрозумілого для загалу поняття "гендер" все більше стає маркером ідентичності (європейської чи протилежної). Доведеться визначатись, хоча комфортніше було б максимально відтягнути момент визначення: адже українці будуть по обидва боки барикад, і ділити суспільство "скрєпнікі" будуть дедалі жорсткіше - тут в одному флаконі і замовлення ззовні і корисні... недалекі люди зсередини.
 
Сімейні цінності - потужний консолідуючий фактор суспільства, який за жодних обставин не можна віддавати на відкуп сумнівній фракції "друзів Путіна" і прімкнувшим до них...
 
А ключовими. маяками сучасної європейської політики захисту сім‘ї є, зокрема, Стамбульська конвенція із протидії домашньому насильству - бо захищає права членів сім‘ї від кулака і ножа незалежно від статі, віку та гендерної ідентичності; і гендерна політика, бо дозволяє гармонізувати людські потреби в суспільстві та сім’ї, не закриваючи очі на реально існуючі відмінності між людьми.