Жителів Луганщини свідомо позбавляють доступу до інформації

17:44, 30.11.2018
Жителів Луганщини свідомо позбавляють доступу до інформації

Зі Сватового до Рубіжного, що за 60 кілометрів, відповідно до рішення луганської Укрпошти буде щотижня возити свій тираж редакція «Сватівських відомостей». У сусідньому районі газету перерахують та розсортують, а тоді повезуть… назад до Сватівського району, щоб роздати передплатникам.

- А тепер уявіть: від Рубіжного до найвіддаленішого куточку нашого району, де передплачують «Сватівські відомості», аж 110 кілометрів. Нині читачі газету отримують на тиждень пізніше. Що вже тоді говорити, коли поштовикам доведеться робити аж такий гак? – розповідає у коментарі НСЖУ головний редактор газети «Сватівські відомості» Андрій Крюков.

Труднощі в співпраці з Укрпоштою розпочалися близько року тому, коли поштовий монополіст розпочав реформу підприємства. А відтак, почалися скорочення відділень та працівників, через що читачі газети почалися дедалі частіше скаржитися, що газету приносять невчасно. Згодом почала падати передплата на видання

- Власне, в цьому й немає нічого дивного. Більшість листонош у нашому районі працюють на 0,6-0,8 ставки, і отримують у підсумку менше 2 тисяч гривень. Натомість цій людині потрібно пройти 15-20 кілометрів, щоб рознести всю кореспонденцію, - розповідає головний редактор. – Звісно при такому навантаженні і настільки низькій оплаті листоноша не зацікавлена пропонувати передплатити те чи інше видання: їй легше раз на місяць роздати пенсію, аніж долати такі маршрути щотижня, аби віддати ще й газетку.

З наступного року Сватівське відділення зв’язку знову оптимізують, за словами Андрія Крюкова, ймовірно планують скоротити посаду людини, яка займається сортуванням преси.

- Тож ми змушені будемо возити свої газети аж до сусіднього району. Дорога туди й назад – це 120 кілометрів, які треба долати щотижня. При сучасних цінах на пальне для невеличкої районної газети усе виллється в чималі витрати, - відзначає Андрій Крюков.

Станом на 28 листопада передплата видання Сватівські відомості на 2019 рік становить 326 екземплярів, що складає 15% від кількості передплати на січень 2018 року.

- Такого не було ніколи за 13 років існування нашого незалежного видання. І така ситуація характерна не лише для «Сватівських відомостей» - тиражі падають по всій країні, газети просто не витримують тиску й закриваються. Складається враження, що Укрпошта просто поставила собі за мету знищити ринок друкованої преси в Україні. Але від таких дій страждають не лише редакції та журналісти, а й читачі, які просто втрачають право й доступ до інформації та свободи слова.

У Національній спілці журналістів України засуджують непартнерські дії «Укрпошти» щодо друкованих ЗМІ та закликають владу дієво ставати на захист інформаційного простору, особливо у Луганській та Донецькій областях.

- Журналісти фіксують зростання соціальної напруги в населених пунктах через агресивну політику керівництва Укрпошти, - наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Скорочення відділень, звільнення листонош, неякісна доставка преси, позбавлення доступу громадян до поштових послуг підтверджують хибність курсу на «оптимізацію» діяльності національного оператора поштового зв’язку.

Нагадаємо, що за ініціативи НСЖУ, до Президента України передано колективного листа від понад 100 редакцій друкованих ЗМІ та профільних асоціацій видавців з вимогою звільнити із займаної посади генерального директора ПАТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського. 

Сергій Томіленко, 30 листопада 2018 року, Facebook.