Про шведське х’юге та Україну

11:15, 30.11.2018

Поки в десяти областях України таки ввели воєнний стан, я розкажу вам як на вихідних з'їздив у Стокгольм.

Перше, що шалено кидається в очі на вулицях Швеції - кількість татусів з малими дітьми. В шведів декретна відпустка розподіляється порівно між обома батьками і це дуже помітно) Не дуже в курсі деталей, але скоріш за все з малою дитиною сидить мати, а після року вже батько. Тому шведські татусі виглядають дуже впевненими з колясками, підгузками і рештою дитячих атрибутів.

Друге, що неймовірно відчувається в повітрі, це те преславуте "хюге" про яке в нас популярно читати книжки. Реально якась магія. Вже з перших хвилин прогулянки тебе розслабляє так, ніби в повітря щось підмішали) Після двох днів в Стокгольмі таке враження, що нас не було два тижні. І просто шалений контраст з Україно. Ми тут ніхєра не хюгє живемо. Скажені, дьоргані і знервовано агресивні. Це дуже відчувається після повернення.

Третє, це звичайно міський розвиток. Швеція одна з країн "перемоги урбанізму" і це просто мегазручно. Будинки комфорті і продумані. З всіма активними першими поверхами, зеленими зонами і плавним переходом приватної зони в публічну. Мережа громадського транспорту шикарна - все стиковано між собою, в тебе є декілька варіантів як добратись до однієї точки. В місті, де з англомерацією живе 1,7 млн людей ми бачили максимум 1 вулицю на 4 смуги транспорту з швидкістю руху більше 50 км на годину. Все їздить повірно, стабільно і розмірено. Х'южний рух))

Четверте, трохи незвично, але шведські жінки привабливі) Після інших європейських країн, і активної пропаганди, що феменізм і гендерна рівність руйнують жіночу красу, дуже незвично бачити, що в країні, де найвищі показники гендерної рівності найбільш привабливі жінки)

П'яте, це візуально краща інтеграція в суспільство арабів та африканців. В інших європейських країнах дуже видно, що мігранти та їх нащадки переважно займають нижчі професії, а білі - вищі. А Швеції це не відчувається. Не знаю, як з цим справи насправді, але по відчуттям міграти в цій країні мають кращі умови, ніж в інших європейських.

Отакі враження про столицю Швеції.

Олександр Равчев, 28 листопада 2018 року, Facebook.