Як зшивали Францію після війни

16:23, 08.05.2017

"Нашим жертвам війни" - так дипломатично написано на більшості пам'ятників в Ельзасі. Не "Загиблим за Францію", а саме так.

 

Специфіка регіону, де нацисти мобілізували 130,000 жителів до Вермахту і СС. Абсолютну більшість відправили воювати на Схід. Від гріха зради подалі.

 

Під час війни одні ельзасці гинули за Францію, а інші за Третій Рейх.

 

Після війни все це треба було якось перетравити і зшити країну. Французи придумали концепцію "Malgré-nous" - це ті, кого забрали до німецької армії проти їхньої волі.

 

Запустили презумпцію "Malgré-nous", тому що так було потрібно єдиній Франції.

 

У 1953 році чотирнадцять ельзасців постали перед судом в Бордо за участь у різанині, яку у 1944 році вчинив підрозділ СС в Орадур-сюр-Глан. 13 сказали, що вони були "Malgré-nous", а 1 визнав, що служив в СС добровільно. Усіх визнали винними і засудили.

 

Ельзас відповів масовими громадянськими заворушеннями і вимогами автономії. Під цим тиском Національні збори Франції оголосили амністію засудженим. Амністія викликала протести в іншій частині країни, але рішення залишилося в силі.

 

Францію потрібно було зшивати. І її зшивали. Через біль і кров.

 

Сьогодні все тихо. Ельзас - це Франція. Концепція "Malgré-nous" домінує в суспільстві. Криків про зраду не чути. В Оберне на пагорбі стоїть великий хрест - присвята "Malgré-nous". Звідти відкривається пасторальний вид на ельзаську долину. На Ельзас, що століттями розривався між двома полюсами, а сьогодні заможно живе в мирі.

 

На все свій час. І своя ціна.

 

Джерело

  • Закон про мобілізацію поганий і запізнілий

    Нині ми отримали не просто поганий, а ще й запізнілий закон, який не посилить мобілізацію нових захисників, але цілком може послабити мотивацію тих, хто захищає країну вже не перший рік. >>

  • Мобілізація: чотири болючих питання

    Відповідати за мобілізацію мають вмотивовані та компетентні люди. Міноборони та ТЦК нічого не роблять, чекають на добровольців та тих, кого інколи хапають у бусік. >>

  • «Руський мір» інспірує в США неомаккартизм

    На берегах Потомаку не повинні забувати, як після другої світової війни Білому дому довелося долати поширення комуністичної ідеології колишнього СРСР створенням сумнозвісної комісії сенатора-республіканця ( ! ) Джорджа Маккарті із розслідування антиамериканської діяльності. >>

  • Чому Ізраїлю на відміну від України вдається тримати увагу світу

    Позитивні лицеміри бідкаються через чергову надану США високотехнологічну допомогу Ізраїлю - і традиційно не бачать причин чому ж Ізраїлю на відміну від України вдається тримати увагу найпотужнішої держави світу. >>