Фактор Трампа: несподівано, неприємно, але не смертельно

12:45, 09.11.2016

Після оголошення результатів виборів в Америці усі намагаються усвідомити, що відбулося, чому, що чекати? Ну, наскільки це взагалі можливо за ситуації, коли президентом США став бізнесмен, який не має досвіду і будь-якої політичної репутації, реноме, знань, навичок і тд.

 

Власне, найбільша проблема з Трампом не в тому, що він «якийсь не такий» (щодо політичних підходів), а в тому, що ніхто не знає взагалі який він? Ми не знаємо його світогляд (припускаємо, що просто немає), способи прийняття рішень в сфері безпеки і зовнішньої політики, людей, які формуватимуть його порядок денний і займатимуться реалізацією його зовнішньої політики.

 

Він, Дональд Трамп, поверне Америці велич. Так це звучало під час виборчої кампанії. Але «повернути Америці велич»– це така сама пустопорожня фраза, як і «обрання Трампа – це катастрофа».Як поверне велич? В чому катастрофа? В його ставленні до РФ? Але яке у нього ставлення до РФ?

 

«Я поважаю Путіна, як сильного політика і лідера, який примусив слухати себе», – це емоції, а не політика. Це ніяк не зменшує тертя в питаннях стратегічних ядерних озброєнь і не знімає непорозумінь в Сирії. Це навіть не означає скасування санкцій проти РФ, тим більше, що частково вони запроваджені Конгресом, а не президентом США.

 

Зрозуміло одне – бажання і ресурси США допомагати на міжнародній арені іншим зменшуються. Фокус уваги переноситься на Китай, Тихооеканський регіон і Близький Схід (який в американській практиці включає в себе все аж по Афганістан).

 

Політичні, фінансові, безпекові ресурси США потрібні для виживання України. А ось боротьба за доступ до них ставатиме більш конкурентною. Чим ми переконаємо президента і новий істеблішмент США, що допомагати потрібно саме нам – ось де проблема і справжнє питання?

 

Але правда і те, що це питання в не менш гострій формі виникло б навіть за умови, якбипрезидентом США вперше була б обрана жінка.

 

Ну, і на останок. Є у нас такий собі комплекс, що народ у нас тупуватий, що обираємо когопопало, включно з двічі судимими аферистами без ідеології та інших брехунів.

 

Тепер знаємо, що принаймні нічим в цьому плані не гірші за інших.

 

Джерело