Посол Польщі Ярослав Гузи не уявляє примусового повернення українських чоловіків

11:54, 10.05.2024
Посол Польщі Ярослав Гузи не уявляє примусового повернення українських чоловіків

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи. (Фото Офісу президента)

Посол Польщі в Україні Ярослав Гузи вважає, що його держава не буде силоміць висилати військовозобов’язаних українців.

 

Як інформує Україна молода, про це польський дипломат заявив в інтервʼю Укрінформу 10 травня.

 

«Досить важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силоміць. Такого не станеться. Німеччина вже заявила, що такі чоловіки можуть залишатися, навіть якщо у них немає дійсних проїзних документів. Я очікую, що також триватиме дискусія і між країнами ЄС», – сказав пан Гузи.

 

Поол зауважив, що Польща в іншому становищі, на відміну від деяких західних країн, адже в ній проживають мільйони українців, і добре розуміє ситуацію, в якій опинився уряд України.

 

«Взагалі у нас схожий історичний досвід: якщо триває війна, треба захищатися. Але на практиці не всі люди готові це робити. Пам’ятаю, як на початку повної масштабної війни багато українських чоловіків поверталися в Україну. Але я розумію, що всі добровольці вже це зробили. Можливо, допоможуть якісь стимули», – припускає він.

 

Дипломат Гузи впевнений, що багато залежить від воєнної ситуації, яка зараз є дуже складною:

 

«Моя особиста думка – це обов’язок (служба в армії – ред.). Але моя особиста думка не означає, що я радив би комусь примушувати воювати тих, хто не хоче повертатися в Україну».

 

Нагадаємо, у квітні МЗС наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити всі консульські дії для громадян України призовного віку, заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

 

Як повідомляла «УМ», згодом віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина роз'яснила резонанс щодо «примусового повернення українців з країн ЄС».

 

За її словами, Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.