Заманювали на війну проти України: в Індії арештували вербувальників

18:20, 08.05.2024
Заманювали на війну проти України: в Індії арештували вербувальників

В Індії заарештували чотирьох людей, які обманом заманювали чоловіків воювати на боці росії.

Чотирьох людей, повʼязаних із мережею торговців людьми,правоохоронці заарештували 7 травня в Індії. Вони обманом заманювали чоловіків до росії та намагались змусити їх воювати проти України.

 

Як інформує УМ, про це пише 8 травня індійське Центральне бюро розслідувань (CBI) у соцмережі Х.

 

Один з фігурантів працював у росії перекладачем і був одним з ключових членів мережі вербування громадян Індії до російської армії.

 

Інший обвинувачений допомагав оформлювати візи в індійському місті Ченнай та бронювати авіаквитки. Ще двоє були головними вербувальниками громадян Індії у південних штатах Керала і Тамілнад.

 

У лютому 2024 року влада Індії повідомила, що намагається повернути додому майже 20 своїх громадян, які опинились в російській армії. AFP писало, що вони могли потрапити до рф як «армійські помічники» — їм пропонували прибирати у зруйнованих будівлях, але після прибуття видавали зброю.

 

На початку березня в Індії викрили велику мережу торгівлі людьми, учасники якої заманювали молодих індійців до росії з обіцянками працевлаштування. Насправді ж їх змушувати воювати проти України.

 

Центральне бюро розслідувань Індії зʼясувало, що за цією схемою до росії вирушили приблизно 35 індійців. Щонайменше двоє чоловіків, які поїхали до росії працювати «помічниками» в армії, загинули на війні. Однак посольство Індії в росії підтвердило тільки одну із цих смертей.

 

Раніше також встановили факти вербування до російської армії громадян Непалу, частина з яких вже загинули, Сирії, Сербії та Сомалі. Також рф вербувала до своєї армії нелегальних мігрантів з фінського кордону, які намагалися потрапити до ЄС через росію.

 

Як повідомляла УМ, Міжнародний скандал: Непал вимагає від рф припинити вербування його громадян на війну з Україною.