Арка дружби народів у Києві не є памʼяткою, можна демонтувати - Мінкульт

16:26, 17.04.2024
Арка дружби народів у Києві не є памʼяткою, можна демонтувати - Мінкульт

Мінкультури позбавило колишню Арку дружби народів у Києві статусу памʼятки історії – наразі її можна демонтувати. (Фото: Вікіпедія)

Колишню Арку дружби народів у Києві Міністерство культури України визнало такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих памʼяток України. Монумент втратив статус памʼятки історії і тепер його можна демонтувати.

 

Як інформує УМ, про це 17 квітня повідомили на сайті Мінкультури.

 

Арку дружби народів у Києві створили до 60-річного ювілею утворення СРСР і урочисто відкрили напередодні 65-ї річниці жовтневого перевороту 1917 року. Експертна комісія Українського інституту національної памʼяті вважає, що Арка належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу. Попри перейменування на Арку Свободи українського народу монумент репрезентує виключно радянські конотації.

 

Крім того, комісія наголошує, що втілений у монументі міф про «воззʼєднання» двох нібито братніх народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення рф в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування «законності» путінських територіальних претензій.

 

«У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його «ярмом». Позбавляючись монументального «ярма», ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу», — зазначив виконувач обовʼязків міністра культури Ростислав Карандєєв.

 

Нагадаємо, що 26 квітня 2022 року під Аркою дружби народів почали демонтувати бронзову скульптуру двох робітників — її встановили в 1982 році «на ознаменування воззʼєднання України з росією». У травні 2022 року Арку дружби народів перейменували на Арку Свободи українського народу.

 

У квітні 2024 року КМДА у відповіді на запит ВВС зазначила, що не планує зносити або переносити Арку Свободи українського народу (колишню Арку дружби народів). Це пояснили тим, що арка є памʼяткою історії місцевого значення.

 

Як повідомляла УМ, повністю демонтувати Арку дружби народів у Києві вимагають історики.