Зв'язкова УПА Наталія Сеньковська померла у віці 98 років

20:39, 15.04.2024
Зв'язкова УПА Наталія Сеньковська померла у віці 98 років

Наталія Сеньковська на псевдо «Черемшина» отримала чималу кількість державних нагород. (facebook.com/kutyrada)

Учасниця Української повстанської армії, зв'язкова Наталія Сеньковська на псевдо «Черемшина» відійшла у засвіти на 99-му році життя на Прикарпатті у понеділок, 15 квітня.

 

Як інформє Україна молода, про втрату повідомила Кутська селищна рада Івано-Франківської області.

 

Зазначається, що Наталія Петрівна, уродженка села Слобідка. В юності була зв'язковою (псевдо - Черемшина) в українському громадсько-політичному русі.

 

"Влітку 1946 року 21-річну дівчину було заарештовано за звинуваченням у членстві в ОУН", - розповіли про Наталію Петрівну.

 

Восени того ж року радянський трибунал засудив Сеньковську на 10 років позбавлення волі і п'яти років пониження в правах із конфіскацією майна.

 

Наталію Петрівну було реабілітовано у 1992 році.

 

"Ув'язнена Наталія знаходилася у сталінських концтаборах на півночі міста Інта, в 1953 перевезена до спеціального поселення в місті Балхаш (Казахстан). Під час перебування в поселенні Наталія Петрівна познайомилася та одружилися з Сеньковським Ярославом Дмитровичем", - йдеться у повідомленні.

 

У 1961 році Сеньковська з чоловіком переїхали в Караганду (Казахстан). Однак разом із чоловіком і дітьми прагнули повернутися на рідну землю.

 

1984 року родина переїхала у селище Кути, де Наталія Петрівна проживала до сьогоднішнього дня.

 

З моменту проголошення незалежності України пані Сеньковська отримала чималу кількість державних нагород. Входила до громадської організації "Косівська районна управа братства вояків УПА".

 

"Наталія Петрівна пройшла нелегкий життєвий шлях, але в її серці завжди була Україна - вільна, незалежна, непоборна. Вічна і світла пам'ять. Царство небесне Наталії Петрівні", - пише Кутська селищна рада.

 

Панахида, відбудеться завтра, 16 квітня, о 19:00

Похорон - 17 квітня о 10:00

 

Як повідомляла "УМ", легендарна діячка УПА Ганна Зелена (Абрамчук) відійшла у засвіти на Волині. Жінка була головною героїнею фільму "Шлях поколінь".