В Ізраїлі – «бунтують» проти уряду Нетаньягу, в Туреччині – партія Ердогана програє на виборах, фото

10:22, 01.04.2024
В Ізраїлі – «бунтують» проти уряду Нетаньягу, в Туреччині – партія Ердогана програє на виборах, фото

В Ізраїлі – 4-денні акції протесту проти уряду Нетаньягу. (Фото: Chaim Goldberg/Flash90)

В Єрусалимі в неділю, 31 березня, ввечері тисячі демонстрантів заповнили вулиці біля Кнесету, розпочавши 4-денні акції протесту з вимогою відставки уряду.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Times of Israel.

 

Організатори протесту закликали прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу та його уряд піти у відставку, провести дострокові вибори в Ізраїлі, а лідерів країни – погодитися на угоду про звільнення 130 заручників, що утримуються в Газі з моменту атаки ХАМАСу 7 жовтня.

 

Організатори заявили, що в акції взяли участь понад 100 тисяч осіб, тоді як ЗМІ повідомляли про десятки тисяч людей.

 

Багато учасників мітингу в Єрусалимі висловили недовіру до того, що Нетаньягу все ще при владі, і що країна досі не провела вибори, через шість місяців після терористичної атаки ХАМАСу.

 

За повідомленням поліції, затримали щонайменше одного протестувальника.

 

Із настанням ночі в неділю протестувальники встановили понад 100 наметів біля Кнесету.

 

 

Нагадаємо, що Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою негайного припинення вогню між Ізраїлем та палестинськими терористами з ХАМАС, а також звільнення всіх заручників після того, як США утрималися під час голосування. Решта 14 членів Радбезу проголосували за резолюцію, яку запропонували 10 її обраних членів.

 

Нетаньягу наприкінці березня скасував заплановану поїздку делегації до Вашингтона, про яку особисто просив президент США Джо Байден.

 

Не менші пристрасті зараз і в Туреччині: політична сила чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана – Партія справедливості і розвитку (ПСР) – зазнала найбільшої поразки на місцевих виборах від головної опозиційної Республіканської народної партії з моменту його приходу до влади 2002 року.

 

Про це повідомляє агенство Reuters.

 

Після підрахунку більшості голосів представник опозиції Екрем Імамоглу лідирує на 10% у перегонах за посаду мера Стамбула – найбільшого міста Туреччини, водночас його Республіканська народна партія зберегла за собою контроль над столицею Анкарою та здобула 15 посад мерів в інших містах по всій країні.

 

Це стало найбільшою поразкою Ердогана та його партії за більш ніж двадцятирічний період їхнього перебування при владі та може свідчити про зміни в політичному ландшафті країни. Сам президент назвав це "поворотним моментом" у своєму зверненні після опівночі.

 

 

"Якщо ми припустилися помилки, ми її виправимо. Якщо нам чогось не вистачає, ми це допрацюємо", – зазначив він.

 

За даними підрахунку бюлетенів з майже 93% виборчих урн, відкритих у Стамбулі, Імамоглу отримав 50,92% підтримки порівняно з 40,05% за кандидата від ПСР Мурата Курума – колишнього міністра в уряді Ердогана.

 

Часткові офіційні результати, оприлюднені державним агентством Anadolu, показали, що ПСР та її головний союзник втратили посади мерів у 19 ключових муніципалітетах, зокрема великих містах Бурса та Баликесір.

 

Голосування на місцевих виборах відбувалося 31 березня.

 

Нагадаємо: на початку березня президент Туреччини натякнув, що у майбутньому може піти з політики.

 

Як повідомляла УМ, Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту щодо фінансування для України і Ізраїлю.